JAČANJE LJUDSKIH RESURSA

Ministarstvo nauke objavilo poziv za dodjelu stipendija za doktorska istraživanja

Javni poziv je upućen osobama, starosti do 40 godina, koji dalje žele da usmjeravaju svoju karijeru ka naučnoistraživačkoj djelatnosti ili da znanja potrebna u privredi unaprijede na najvišem nivou kroz primijenjena doktorska istraživanja i mobilnost u razvijene ustanove u inostranstvu
0 komentar(a)
Ministarstvo nauke poziv, Foto: Mna.gov.me
Ministarstvo nauke poziv, Foto: Mna.gov.me
Ažurirano: 30.01.2019. 22:14h

Ministarstvo nauke objavilo je poziv za dodjelu stipendija za doktorska istraživanja na univerzitetima u Crnoj Gori u 2018/2019. godini.

"Cilj ovog Javnog poziva je jačanje ljudskih resursa za istraživanje, inovacije i konkurentnost, povećanje broja mladih istraživača na univerzitetima u Crnoj Gori i razmjena znanja između akademskog i privrednog sektora, kao i internacionalizacija istraživačkog rada. Poziv se objavljuje u okviru strateške aktivnosti: Nacionalne stipendije za izvrsnost, u okviru Strategije naučnoistraživačke djelatnosti 2017-2021. godine", navodi se u saopštenju Ministarstva nauke.

Javni poziv je upućen osobama, starosti do 40 godina, koji dalje žele da usmjeravaju svoju karijeru ka naučnoistraživačkoj djelatnosti ili da znanja potrebna u privredi unaprijede na najvišem nivou kroz primijenjena doktorska istraživanja i mobilnost u razvijene ustanove u inostranstvu. Mobilnost u toku stipendije je moguća i u privredna društva u inostranstvu ili u Crnoj Gori. 

Poziv je upućen i institucijama i mentorima koji žele da prime stipendistu i povećaju broj mladih ljudi posvećenih istraživanjima na svom univerzitetu, te na taj način ojačaju naučne i inovativne kapacitete svoje institucije. 

"Ministarstvo nauke planira da kontinuirano raspisuje ovakav poziv sa ulaganjem od 500.000 eura godišnje, čime bi se za 3 godine postigao broj od oko 50 mladih istraživača, doktoranada, koji bi se usavršavali na univerzitetima kroz ovaj program. Njihova uloga bi bila da ojačaju istraživačku misiju univerziteta, pripremaju aplikacije za EU fondove za istraživanje i inovacije, unapređuju saradnju sa privredom - na taj način kreirajući dodatne mogućnosti za ostajanje na univerzitetima, ali i šanse za nove istraživačke pozicije", saopšteno je iz Ministarstva nauke 

Stipendija obuhvata troškove za doktoranda u neto iznosu od 700 eura na mjesečnom nivo i troškove istraživanja do 10.000 eura na godišnjem nivou.

Prijavljivanje interesovanja za stipendiju i povezivanje studenata i mentora obavlja se putem portal Naučna mreža.

Rok za podnošenje aplikacija je 15. oktobar 2018. godine.