URA se žalila na izvještavanje RTCG-a: Tendecioznost i propaganda u prilogu o proslavi Dana opštine Kotor

Kažu da se javnost tog dana mogla "na svu sreću uporednom analizom uvjeriti kako se Javni servis odnosi na izvještaje Dana Opštine gdje je DPS na vlasti, a kako na one gdje je opozicija" jer su Kotor i Tivat istog dana obilježavali Dan opštine
119 pregleda 6 komentar(a)
Građanski pokret URA, Foto: Građanski pokret URA
Građanski pokret URA, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 23.11.2018. 11:50h

Građanski pokret URA priložio je danas žalbu Savjetu RTCG zbog kako tvrde "neobjektivnog i tendecioznog izvještavanja sa obilježavanja Dana opštine Kotor" u prilogu koji je emitovan u Dnevniku 2 TVCG 21. novembra.

Kažu da se javnost tog dana mogla "na svu sreću uporednom analizom uvjeriti kako se Javni servis odnosi na izvještaje Dana Opštine gdje je DPS na vlasti, a kako na one gdje je opozicija" jer su Kotor i Tivat istog dana obilježavali Dan opštine.

"U prilogu za Kotor povrijeđena su pritom sva načela novinarske etike i objektivnosti a prezentovana načela propagande i tendecioznosti. Predsjedniku Opštine Tivat Siniši Kusovcu u prilogu dato je vrijeme od 74s u kojem je prezentovao sve razvojne projekte te Opštine koji su odrađeni za prethodnu godinu, dok je predsjedniku Opštine Kotor Vladimiru Jokiću poklonjeno 24s vremena izdvojenih o priči oko UNESCO zaštite grada. Nijedan realizovani projekat koji je Kotor uradio za prethodnu godinu nije pomenut u TV prilogu", navode oni.

Kažu da u prilogu za Tivat, po dobrim načelima novinarske prakse i etičnosti mjesto našao i predsjednik Skupštine opštine Tivat, Ivan Novosel, dok predsjednica Skupštine opštine Kotor Dragica Perović u prilogu za Kotor nije našla svoje mjesto.

"Tendecioznost priloga ogleda se u tome što je vremenska nepogoda koja je Kotor pogodila dan ranije iskorištena za podsmijeh o tome kako je lokalna vlast radila prethodne godine, jer su u toku priloga emitovane slike posljedica elementarne nepogode u tom gradu i dovedene u vezu sa time koliko je vlast bila uspješna. Izdvojene su sve negativne reakcije građana Kotora o vlasti u prethodnoj godini i emitovane u prilogu. To je slika klasične propagande", ističu u Građanskom pokretu URA.

Dodaju i da je jasno zbog čega je Dan opštine Budva u jučerašnjem Dnevniku 2 dobio minutažu na kraju te informativne emisije.

"S žaljenjem konstatujemo da je RTCG umjesto javnog servisa, servis partije na vlasti i to u potpuno neprikrivenom sadržaju", zaključuju oni.

Bonus video: