Na ispraćaj Stivena Hokinga pozvani i putnici kroz vrijeme

Najpoznatiji savremeni naučnik umro je u martu u 76. godini nakon što je cijelu karijeru posvetio proučavanju nastanka svemira, tajni crnih rupa i prirodi samog vremena
141 pregleda 1 komentar(a)
Stiven Hoking, Foto: Reuters
Stiven Hoking, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.05.2018. 14:51h

Porodica preminulog Stivena Hokinga na komemoraciju je pozvala i putnike kroz vrijeme, kao prisjećanje na jedan od fenomena kojim se za života bavio slavni britanski fizičar.

Najpoznatiji savremeni naučnik umro je u martu u 76. godini nakon što je cijelu karijeru posvetio proučavanju nastanka svemira, tajni crnih rupa i prirodi samog vremena, podsjeća Hina.

Zainteresovani su pozvani da na internetu nabave ulaznice za komemoraciju u Vestminsterskoj opatiji 15. juna, gdje će se urna s Hokingovim pepelom položiti uz grobove Isaka Njutna i Čarlsa Darvina.

Zainteresovani moraju popuniti obrazac s ličnim podacima, uključujući datum rođenja koji može ići do 2038. Opcija s datumom rođenja u budućnosti privukla je pažnju londonskog blogera Ianvisitsa koji je na svojoj stranici napisao: "Profesor Hoking već je jednom priredio zabavu za putnike kroz vrijeme kako bi vidio hoće li se ko pojaviti."

"Niko nije, ali fenomenalno je da internet stranica komemoracije omogućuje ljudima iz budućnosti da budu na ispraćaju. Potražite putnike kroz vrijeme u Vestminsterskoj opatiji."

Sara Bridl, profesorica astrofizike na univerzitetu u Mančesteru, rekla je za BBC da je Hokinga, koji je najveći dio života proveo prikovan za invalidska kolica, jako zanimala mogućnost putovanja kroz vrijeme, čak i nakon rođendanske žurke 2009. godine

"Bio je znatiželjan i imao je sjajan smisao za humor", izjavila je Bridl. "Rekao je da je na zabavi kombinovao svoje dvije omiljene stvari, eksperimente i šampanjac", dodala je.

Bonus video: