Opasno gradilište ostaje, zgrada neće biti legalizovana

Rogobatna zgrada u Starom zgradu u Ulcinju promijenila mnoge vlasnike, inspekcija pečatila i zabranjivala radove, a za deceniju završeni su samo grubi radovi na prizemlju i spratu
612 pregleda 1 komentar(a)
Ulcinj, stari grad, nelegalni objekat, Foto: Samir Adrović
Ulcinj, stari grad, nelegalni objekat, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 08.11.2018. 20:27h

Kompanija SJ Property iz Podgorice, koja je novi vlasnik spornog objekta od nekoliko stotina kvadrata u Starom gradu u Ulcinju i koji predstavlja opasnost za građane, predala je zahtjev za njegovu legalizaciju, ali će on biti odbijen, potvrdio je “Vijestima” opštinski sekretar za prostorno planiranje i održivi razvoj Metuš Mila.

Gradiliše u Starom gradu napušteno je već godinama a u njega bez problema može ući uprkos metalnim tarabama kojima je opasan. Objekat u Starom gradu nije jedini u Ulcinju koga su pečatile inspekcije zabranjujući investitoru dalju gradnju, ali je zanimljivo da već 10 godina mještani ne znaju ko im je komšija, zašto se rogobatna zgrada koja ruži imidž tvrđavi ne ukloni ili zbog čega vlasnik ne nastavi radove. On je godinama predmet interesovanja ulcinjske i crnogorske javnosti zbog žmurenja državnih vlasti na nelegalnu gradnju u tvrđavi koja pledira da postane članica UNESCO-a i ignorantskog odnosa i odbijanja vlasnika da gabarite objekta vrati u propisane okvire.

Mila je kazao Vijestima da će zahtjev biti odbijen jer dokumentacija nije kompletna. Istakao je da bi i bez toga, zahtjev bio odbijen iz procesnih razloga, jer ta kompanija uz zahtjev i list nepokretnosti za nedovršeni spratni objekat nije predala elaborat premjera licencirane geodetske organizacije, što je preduslov za početak procesa legalizacije.

“Zakon je jasan i u članu 99 stav 4 stoji da će javnopravni organ odbiti zahjev ako je u istoj upravnoj stvari već pokrenut drugi upravni ili sudski postupak ili je u toj upravnoj stvari odlučeno pravosnažnim rješenjem kojim je stranci bilo priznato pravo ili određena neka obaveza. Taj objekat odavno je sporan jer su prekoračeni gabariti zbog čega su inspektori i zabranili dalju gradnju uz obavezu poštovanja prvobitnog projekta”, kazao je Mila.

Vijesti su ranije objavile da je inspekcija zabranila dalje radove do usklađivanja projektno-tehničke dokumentacije sa izdatom građevinskom dozvolom.

Kompanija SJ Property, osnovana je 21. februara ove godine, a već u junu postala je vlasnik placa i objekta u Starom gradu. Zahtjev za legalizaciju predat je mjesec kasnije. Jedini vlasnik SJ Property sada je Veljko Jovanović, a direktor je Ivan Rović. Osnivač kompanije bio je Miloš Radulović, ali je već 1. marta napustio firmu, a novi vlasnik postaje Butua Resort. Dvadeset dana kasnije, povećan je kapital kompanije nenovčanim ulaganjem vrijednim 564.000 eura. Jovanović je 7. juna preuzeo vlasništvo u kompaniji od Butua Resorta.

U listu nepokretnosti za taj plac, navodi se i zabilježba zbog poreskog duga od 22.000 eura od oktobra prošle godine, kao i da se na njemu nalazi objekat u izgradnji prema odobrenju za gradnju od 7. decembra 2006. godine koje je tada izdato Radomiru, Momčilu i Ani Zec iz Ulcinja za poslovno-stambeni objekat od 738 kvadrata sa prizemljem i dva sprata. Porodica Zec je nakon toga prodala parcelu, a investitor postaje firma Ulcinj resort iz Kotora. Osnivači ove firme tada su bili Vsevolod Glukhotvsev i Butua Resort iz Bara.

Zbog odstupanje od građevinske dozvole Ulcinj Resortu je u junu 2009. zabranjena gradnja. Direktor firme 2009. postaje Olga Orlova, a Opština je odbila njen zahtjev da joj izda dozvolu za postojeće prekoračene gabarite. Polovinu vlasništva u kompaniji u aprilu 2015. preuzima Bestinvest iz Moskve, dok drugu polovinu zadržava Butua resort. Novi direktor tada postaje Gorica Đikanović. Međutim, dva mjeseca kasnije Moskovljani napuštaju kompaniju i jedini vlasnik je ponovo Butua resort. Od 2016. novi direktor je Novica Milić.

Žiro račun Ulcinj resorta u neprekidnoj je blokadi od maja 2015, a sadašnji iznos blokade je 51.000 eura. Kao vrijednost imovine kompanije u finansijskom izvještaju za prošlu godinu navedena su 2,5 miliona eura.

Butua Resorta je osnovana 2006. godine i tadašnji vlasnik bio je Igor Ostrovskiy, a od novembra 2016. vlasnik je ofšor firma Crekeria Holdings. Direktor je sada Novica Milić. Račun firme u blokadi je od maja 2016. godine na iznos od 779 eura. Firma u protekle četiri godine nije imala prihode, rashodi su iznosili od 12.000 do prošlogodišnjeg od 2,4 hiljade. Vrijednost imovine je procjenjena na 2,2 miliona. Kompanija u Dubovici kod Budve ima plac od šest hiljada kvadrata, kao i dva stambena prostora na Svetom Stefanu od 88 i 21 kvadrata. Na većem stanu nalazi se hipoteka prvog i drugog reda i pravo zaloga na Veljka Jovanovića, od juna ove godine.

Prije četiri godine, u Upravi za inspekcijske poslove Vijestima je saopšteno da je građevinska inspekcija utvrdila da investitor posjeduje građevinsku dozvolu, ali da ne gradi u skladu sa njom. Investitor je do tada uspio da završi grube radove na prizemlju i spratu, a takvo stanje je i danas.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara sa Cetinja još 2015, pozvala je investitora da okonča izgradnju objekta u Starom gradu u Ulcinju u skladu sa glavnim projektom iz 2002. godine, koji ima konzervatorsku saglasnost. Vijestima je tada u Upravi na Cetinju potvrđeno da investitor prilikom gradnje nije poštovao gotovo nijednu odredbu iz projekta koji je zavrijedio saglasnost tadašnjeg Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Harasani:Sraman odnos prema Starom gradu

Odbornik URA Ilir Harasani na posljednjem zasijedanju SO ocijenio je da je početak gradnje „monstruoznog“ objekta u Starom gradu bio najsramniji period ulcinjske vlasiti.

“Ovakav odnos prema Starom gradu koji je jedan od najljepših i najstarijih na Jadranu, nedopustiv je i sraman. Nedovršeni objekat, može biti ozbiljna prijetnja kandidaturi tvrđave u UNESCO i stoga je neophodno da lokalna vlast preduzme hitne mjere radi sanacije stanja i štete prouzrokovanih tom gradnjom”, naveo je Harasani.

Bonus video: