MISLI TRŽIŠNO

Twitter omogućava cenzuru

"Neke zemlje se toliko razlikuju od naših ideja da mi tamo ne bismo opstali", navode u kompaniji razloge za odluku o uvođenju cenzure
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2012. 12:12h

Mikroblog servis Twitter je najavio da je promijenio tehnologiju koja će omogućiti da se poruke cenzurišu u određenim zemljama.

Najava je došla u trenutku kada ova američka kompanija pokušava da proširi poslovanje u novim zemljama i poveća broj korisnika da bi povećala profit.

Twitter trenutno ima 100 miliona aktivnih korisnika.

U četvrtak su objavili mogućnost pisanja jezicima s desna na lijevo – farsi, hebrejski, arapski i urdu.

Informacija o cenzuri koja je objavljena na zvaničnom blogu kompanije zabrinula je javnost da na ovaj način narušavaju slobodu govora.

U tom članku Twitter govori da u svojoj globalnoj ekspanziji idu u "zemlje koje imaju drugačije ideje o slobodi izražaja".

"Neke zemlje se toliko razlikuju od naših ideja da mi tamo ne bismo opstali".

Kompanija kaže da će nove mogućnosti biti unaprijeđene u odnosu na staru tehnologiju u kojoj su se tvitovi zauvijek brisali.

Twitter kaže da su odobrili nove opcije razmišljajući o transparentnosti. U potezu sličnom Googlovom, Twitter govori da će "pokušati da objasni korisnicima i jasno označi kada je sadržaj uskraćen".

Iako Twitter još nije pokrenuo ovu tehnologiju, oni će kao i Google, dijeliti zahtjeve kompanija, pojedinaca i vlada na internet stranici chillingeffects.org.

Poruke od 140 karaktera koje se popularno nazivaju tvitovi ("tweets“) neki smatraju odgovornima za proteste Pokreta zelenih i nedavni pokret u arapskom svijetu, a Twitter je prigrlio tu ulogu.

Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost pri UN-u Mark Fajfle predložio je da Twitter, zbog uloge u Zelenom pokretu dobije Nobelovu nagradu za mir.

Većina tvitova koji su se prije brisali sadržali su dječiju pornografiju.

Preporučujemo za Vas