Vlada Crne Gore "tvitnula" čestitku Vladi Hrvatske (na engleskom)

Crnogorska Vlada na Twitteru i dalje tvituje na engleskom jeziku, uprkos najavi s početka godine da će se to uskoro promijeniti
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2012. 13:29h

Sa zvaničnog Twitter profila Vlade Crne Gore (@MEGovernment) danas su upućene čestitke Hrvatskoj na rezultatima referenduma o pristupanju Evropskoj uniji.

"Congratulations to #Croatia for voting to join the #EU! @VladaRH", navodi se u tvitu, na koji je brzo stigao i odgovor.

"Thank you, you can count on our support and help during the negotiations with the #EU. Greetings to Montenegro!" ("Hvala, možete računari na našu podršku i pomoć tokom pregovora sa Evropskom unijom. Pozdrav Crnoj Gori"), navodi u odgovoru Vlade Hrvatske.

Hrvatski građani su u nedjelju glasali za ulazak te zemlje u EU. Prema rezultatima referenduma, njih preko 66 odsto podržava ulazak te zemlje u EU, pa pa će Hrvatska 1. jula 2013. postati punopravnaj članica Unije.

Vlada CG još tvituje na engleskom

Osim zvaničnim dopisa, sa zvaničnog Twitter profila crnogorske Vlade nema mnogo komunikacije sa građanima. Osim profila Vlade, na Twitteru postoji i zvaničan profil Ministarstva finansija Crne Gore.

Sa profila @MeGovernment, na kojem su sve objave na engleskom jeziku, početkom godine je saopšteno kako će uskoro početi da "tvituju" i na jezicima koji su u službemoj upotrebi u Crnoj Gori, što se još nije desilo.

Sa Vladinog profila danas je objavljen "tvit" u kojem navode da je @MeGovernment Vladin profil na Twitteru na engleskom jeziku, te da će profil na službenim jezicima Crne Gore biti kreiran tokom 2012. godine.

"Možda je protivzakonito tvitovati sa jednog naloga tvitovati na dva iliviše jezika", kaže @marko_dj.

"Simptomatično: @Megovernment, @vladaRH na Tviteru međusobno komumuniciraju na engleskom", komentariše @NelaLazarevic.

"Bolje da @vladaRH i @MeGovernment komuniciraju na engleskom, nego da plaćaju prevodioce sa crnogorskog na hrvatski i obrnuto", komentar je korisnika @iMajer na čestitku koju je Vlada CG poslala hrvatskim kolegama.

Korisnik @DinoRastoder je objavio tvit u kojem navodi da bi Vlada na toj mreži trebalo da se više potrdui kada je dvosmjerna komunikacija (sa građanima) u pitanju.

Zašto crnogorski političari ne koriste Twitter? >>>

U Srbiji superaktivni

A zahvaljujući društvenoj mreži, sve više stranačkih lidera i ministara iz Srbije dostupno je javnosti, od kojih su neki čak vrlo aktivni na društvenoj mreži Twitter.

Današnje "Novosti" pišu kako je sprski ministar Milutin Mrkonjić u četvrtak uveče "tvitovao“ iz kafane, dok je istog dana Mlađan Dinkić polemisao sa poslanikom Aleksandrom Jerkov oko prodaje srpske naftne industrije Rusima. Dan kasnije lider SPO Vuk Drašković je, recimo, čitao šta rade pripadnici čuvene Šeste uprave, dok se Maji Gojković nije dopala odluka o naplati muzičkog dinara.

Twitter omogućava direktnu komunikaciju sa ljudima

"Otvorio sam nalog na Twitteru zato što je to danas potpuno normalno i u duhu s vremenom u kom živimo. Dopada mi se što mogu direktno da komuniciram sa ljudima. Ja volim narod", kratko je za "Novosti" prokomentarisao Mrkonjić.

Bivša gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković se priključila "tviterašima“ prije dva mjeseca.

"Ljudi mi u početku nisu vjerovali da sam to zaista ja, pa sam morala da ostavljam i broj telefona kako bi me pozvali i uvjerili se da profil nije lažan. Twitter je odličan, jer u vremenu gdje su mnogi zatvoreni za nas koji smo opozicija, ovdje mogu bez cenzure da iznesem svoje stavove. Često komentarišem nastupe svojih kolega u političkim emisijama, ali iznosim i neke privatne stvari", kazala je ona.

Twitter je fantastičan medij ne kom dobijate i povratne informacije, što je za političare veoma važno. Ukoliko ste autistični i zatvoreni, onda ne možete realno da sagledate društvo i njegove probleme
Među pionire na Twitteru, kada je riječ o političarima, spada potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić. Ona je na mreži još od maja 2010. godine. Dio te internet-zajednice postala je nakon što je posjetila predavanje na temu kako se komunicira na društvenim mrežama.

"Uglavnom pišem o svakodnevici, zanimljivim vijestima ili prenosim ostalima informacije do kojih dolazim. Volim da polemišem jer je to svojevrsna kruna dijaloga koja podrazumijeva da razmjenjujemo činjenice, da slušamo jedni druge i da pokušavamo da pokažemo čiji je argument 'jači'", rekla je Čomićeva.

Poslanik URS Željko Ivanji, osim što ima svoj sajt, vrlo je aktivan i na Tviteru, a piše i blogove.

"Twitter je fantastičan medij ne kom dobijate i povratne informacije, što je za političare veoma važno. Ukoliko ste autistični i zatvoreni, onda ne možete realno da sagledate društvo i njegove probleme", ističe Ivanji.

Bonus video: