Za spas rijeka Balkana: 7. novembra u Bečićima protest protiv izgradnje hidroelektrana

HE su, navode organizatori, širom svijeta prevaziđeni izvori električne energije i one se, kako navode, u mnogim razvijenim zemljama ruše i zatvaraju
197 pregleda 0 komentar(a)
Cijevna protest, Foto: Luka Zeković
Cijevna protest, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.11.2018. 13:56h

Pokret za spas rijeka Balkana, Balkan River Defence, te više domaćih i međunarodnih organizacija, organizuju protest protiv izgradnje hidroelektrana. Protest će biti organizovan 7. novembra, kod hotela “Splendid” u Bečićića, gdje se toga dana održava Samit o hidroenergiji Balkana, kojem će prisustvovati zagovornici i investitori u razvoj hidroenergetskih projekata.

Organizatori protesta su pozvali zainteresovane da im se pridruže i zajedno apeluju na učesnike samita da “prestanu da ubijaju rijeke”, a od donosioca odluka zahtijevaju da zaustave njihovu dalju devastaciju i ukinu naplatu subvencija preko računa za struju radi izgradnje HE.

HE su, navode organizatori, širom svijeta prevaziđeni izvori električne energije i one se, kako navode, u mnogim razvijenim zemljama ruše i zatvaraju.

U protestu učestvuju predstavnici grupe građana iz Berana koja se bori za rijeku Viničku, Ekološki pokret Donja Bukovica, NVO Sačuvajmo rijeku Komaraču i sve rijeke Crne Gore, Ljubitelji prirode, Green Home, Naša akcija, Ozon, Bokobran, Porat Budva-Pizana, SOS za Montenegro i Centar za zaštitu i proučavanje ptica.

“Ustavno prva ekološka država u svijetu u vrijeme ozbiljne globalne ekološke krize može i treba da bude primjer kulture održive i harmonične koegzistencije svojih biljnih, životinjskih i ljudskih stanovnika i posjetilaca. U tome treba da vidimo vrijednost, aktivno učestvujemo u njenoj materijalizaciji i tako stvaramo i materijal za izvoz”, navode organizatori.

Protest počinje u 15.00 sati. Za učesnike iz Podgorice, organizovan je i prevoz.

Oni koji ne mogu da se pridruže protestu, mogu učestvovati slanjem fotografije sa porukom iz svog mjesta, do utorka, 6. novembra na info@balkanriverdefence.org.

Detaljnije o događaju možete pogledati OVDJE

Bonus video: