Izmišljena super solarna ćelija

Naučnici američke Nacionalnelaboratorije za obnovljivu energiju napravili su prvu solarnu ćeliju kojoj kvantna efikasnost prelazi 100 posto
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2011. 21:28h

Kvantna efikasnost se ovdje odnosi na protok broja elektrona kroz strujni krug u solarnoj ćeliji u jednoj sekundi. Taj se broj dijeli sa brojem fotona, odnosno ulaznom energijom, a razlika predstavlja kvantnu efikasnost, piše Engadget.

Naučnici iz navedene laboratorije zabilježili su efikasnost na novoj solarnoj ćeliji od čak 114 posto! Njihova solarna ćelija se zove MEG, odnosno multiple exciton generation.

MEG dakle može od jednog fotona da proizvede više od jednog elektrona, a ta ekstra energija dolazi od kvantnih točaka koje kupe energiju, koja bi se inače raspršila u obliku toplote.

Ćelija je napravljena od cink oksida, olovnog selenita i zlata i presvučena je antirefleksivnim materijalom, koji se nalazi na providnom provodljivom materijalu.

Žalosno je da je još 2001. godine Artur J. Nozik, naučnik iz Nacionalne laboratorije za obnovljivu energiju, točno predvidio da će MEG biti 100 posto efikasna.

Pitanje je samo zašto se ne krene u masovnu proizvodnju ovih ćelija, koje bi efikasno mogle da zamijene naftu i gas. Da ne spominjemo smanjenje zagađenja okoline.

Bonus video: