Može li se za male pare dobiti kvalitetna internet stranica?

Siromašnu web stranicu sebi mogu da priušte određene “offline branše” za koje je samo važno da korisnici na webu saznaju njihov broj telefona
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2011. 08:08h

Pojavom WordPressa, ekonomske krize i stranica za grupnu kupovinu, u susjednoj Hrvatskoj se dogodila i masovna pojava onih koji uslugu izrade web stranica nude za 200 eura, a prema pisanju bloga Netokracija.hr, nerijetko se taj iznos “akcijski“ snižava i na 100 eura.

Šta doprinosi sličnom cjenovniku na crnogorskom tržištu nije posebno jasno, ali nije nemoguće da dobijete web stranicu za sitne pare. U oglasima objavljenim u dnevnim i novinama specijalizovanim za oglašavanje, naići ćete na nevjerovatnu ponudu, pa nije isključeno da svoju prezentaciju na globalnoj mreži dobijete i za pedesetak eura.

“Bavljenje izradom web sadržaja u Crnoj Gori svodi se na entuzijazam”, to je ukratko komentar Tarika Zaimovića, koji hljeb zarađuje upravo tako.

Zaimović je jedan o osnivača Bild studija, koji posljednjih šest godina pruža usluge web i grafičkog dizajna, programiranja, prilagođavanja za web pretraživače… Iako Bild iza sebe ima preko 70 izrađenih web lokacija, Zaimović kaže da se ta djelatnost na crnogorskom tržištu još ne cijeni onoliko koliko stvarno zaslužuje.

Bavljenje izradom web sadržaja u Crnoj Gori svodi se na entuzijazam

Uprkos tome, Zaimović podržava autore jeftinih web stranica, uz uslov da ne ostanu vječno na tom nivou.

“I mi smo tako počinjali, to je uglavnom prirodni tok jednog web studija”, kaže on.

Web za 40 eura

Njegove kolege u Hrvatskoj smatraju da “web za 300 kuna (oko 40 eura)” zvuči ozbiljno koliko i vjerovanje u tarot karte.

“Ukucavanje termina ‘izrada web stranica’ ili ‘jeftine web stranice’ daje brojne rezultate sa web studijima koji mahom nude ‘vrhunske usluge koja vam dovodi nove klijente već od 70 eura+PDV’, ali i oglasa na forumima gdje ‘dizajner/programer’ nudi izradu web stranica za 40 eura. Nadam se da ste se svi koji ovo čitate upravo nasmijali, jer ‘web za 40 eura’ zvuči ozbiljno koliko i vjerovanje u tarot karte“, navodi Netokracija.hr u tekstu „Zašto (ne) raditi web za 1.500 kuna“.

Za 200, a kamoli 40 eura, tvrde na Netokracija.hr, ne možete dobiti vrhunsku stranicu.

Za 200 eura može se očekivati neka statična stranica, prilagođeni šablon, osnovna stranica sa logotipom kompanije, prezentacijom proizvoda, nekoliko kratkih tekstova, te kontakt formularom bez mogućnosti samostalne administracije.

“Za taj novac možete dobiti prilagođeni šablon kojeg već ima na hiljade drugih stranica, s dizajnom u stilu retro 90-ih, bez vizuelnog identiteta i ‘poštenog’ SEO-a (optimizacije pretraživanja na pretraživačima), a korisničku podršku uglavnom zaboravite, kao i posebne zahtjeve”, navodi se na lokaciji Netokracija.hr, te dodaje da drugim riječima to znači da “ako jeftino platite, jeftino ćete i dobiti”.

Ne treba svima kvalitetna stranica

Siromašnu web stranicu, piše Netokracija.hr, sebi mogu da priušte određene “offline branše” za koje je samo važno da korisnici na webu, kada im to hitno treba, mogu da saznaju njihov broj telefona. Među njima su, navodi Netokracija.hr dimnjačarski servisi, krojački saloni ili apartmani na moru.

Ne treba svima kvalitetna stranica, velika količina poslovnih branši može da funkcioniše sa krajnje jednostavnim stranicama

Zaimović kaže da bi poziv na oglas u kojem se nudi izrada jeftinih web sadržaja preporučio svima čiji je maksimalan budžet u okviru onog koji se u oglasu navodi, ne precizirajući koja je to kategorija klijenata kojoj bi Bild studio preporučio kreiranje jeftinog weba.

“Ne treba svima kvalitetna stranica, velika količina poslovnih branši može da funkcioniše sa krajnje jednostavnim stranicama”, kaže Goran Peuc, dizajner u hrvatskoj kompaniji Nivas.hr.

On kao primjer navodi jedan od najjačih hamburger restorana Little Big Burger koji je sa stranicom od nekoliko stotina dolara prvi na Google pretraživaču za pojmove ‘hamburger’, ‘Portland’ i slične pretrage.

“S druge strane, mnogi restorani ulažu ogromne iznose u suludo dizajnirane stranice koje im zapravo ne trebaju. Ako se vratimo na našu ciljnu grupu, one kojima stranica zaista treba u njihovom poslovanju, matematika je vrlo jednostavna: treba odvagati odnos uloženog i dobijenog. Manje-više bilo kakva, pa čak i besplatna, stranica će postići nekakav rezultat”, kaže Peuc, odajući da je pitanje koji će procenat korisnika koji dođu na tu stranicu uspješno obaviti ono čemu je stranica namijenjena, te koji je broj korisnika koji će uopšte posjetiti stranicu.

“Cijena u pravilu garantuje dizanje količine posjetilaca, te procenat uspješno obavljenih radnji na stranici. Ono što je problematično je da cijena projekta raste eksponencijalno, a zauzvrat dobijamo linearan rast uspješnosti stranice”, objašnjava Peuc, dodajući da ulaganje u stranicu zavisi od toga koliko vlasnik brzo želi da mu se vrati uloženi novac, te šta mu znači svaki pomak u uspješnosti stranice.

Bonus video: