Reagovanje kompanije Merkur: Sve je po zakonu

Izvršni direktor autobuske stanice Merkur u Budvi Branka Radović reagovala je povodom informacije koju je čitalac reporter "Vijesti" dostavio redakciji
172 pregleda 0 komentar(a)
peronska karta, Foto: Merkur
peronska karta, Foto: Merkur
Ažurirano: 08.12.2011. 11:46h

Izvršni direktor autobuske stanice Merkur u Budvi Branka Radović reagovala je povodom informacije koju je čitalac reporter "Vijesti" dostavio redakciji navodeći da je na toj stanici kupio peronsku kartu na kojoj nije bila vidljiva cijena koju je platio niti naveden PDV.

"U rubrici "Čitalac reporter" objavljen je napis u kojem neimenovani korisnik naših usluga na stanici u Budvi iznosi neistinu u pogledu izdavanja autobuskih karata i naplate peronskih usluga, optužujući nas za utaju PDV-a ujedno pozivajući finansijske institucije države da utvrde, kako reče, ko se bogati na njegov i račun ostalih građana.

U tom smislu objavljen je i faksimil vozne karte, koja je, namjerno ili slučajno, nekompletna. Kako ne bi dolazilo do ovakvog dezinformisanja, odnosno iznošenja neistina, u prilogu vam dostavljamo i skeniranu kompletnu voznu kartu sa jasnom naznakom cijene peronske usluge i stavkom obračuna PDV-a, sve u skladu sa zakonom", navodi se u reagovanju Radović.

Bonus video: