Sajber napad u Crnoj Gori je pitanje trenutka

Vojne, obavještajne i biznis operacije međunarodne zajednice zavise od sajber-bezbjednosti
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2011. 18:16h

Ministarstvo za informaciono društvo privodi kraju akciju na formiranju CERTA odjeljenja, timova koji bi se bavili zaštitom od sajber kriminala - kazao je na konferenciji “Sajber bezbjednost - globalni izazov 21. vijeka” potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo Vujica Lazović.

On je dodao da Crna Gora, kao država koja teži razvoju informacionog društva, i najavio skoro formiranje timova koji će se “dominantno baviti pitanjem informacione bezbjednosti”.

Konferenciju su organizovali Ministarstvo za informaciono društvo i Atlantski savez Crne Gore.

Savo Kentera, predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore kazao je da se u Crnoj Gori još nije desio ozbiljniji sajber-napad, ali da je tako nešto neizbježno.

“Samo je pitanje vremena kada se može desiti i za njega moramo biti spremni. To zahtijeva zajednički napor svih, a sajber-bezbjednost je timski sport. Takođe, da bismo bili bezbjedni moramo stalno raditi i ne možemo očekivati da ono što smo uradili danas traje vječito”, istakao je Kentera.

Sajber prijetnja jedna od najvećih

Šeril Kros sa fakulteta za međunarodne i bezbjednosne studije Maršal centra u Njemačkoj je kazala da je sajber bezbjednost nova oblast, oblast u kojoj “svi učimo i stvaramo nove metode i pristupe”, a da je sajber prijetnja jedna od najvećih prijetnji bezbjednosti država i pojedinaca.

“Koncept nacionalne sigurnosti se danas redefiniše. Vojne, obavještajne i biznis operacije međunarodne zajednice zavise od sajber-bezbjednosti", kazala je Kros, i dodala da su “svi ranjivi”.

Vojne, obavještajne i biznis operacije međunarodne zajednice zavise od sajber-bezbjednosti

Brahima Sanou, direktor telekomunikacionog Zavoda za razvoj međunarodne telekomunikacione Unije je govorio o potrebi saradnje međunarodnih i nacionalnih organizacija koje se bave ovom oblašću.

“U posljednjih 12 mjeseci prevare preko interneta koštale su neke ljude i organizacije u 70 država preko milijardu eura”, kazao je Sanou.

Bonus video: