sajber bezbjednost

Crna Gora nije pošteđena opasnosti sa interneta

"Ovih dana privodimo finalnu pripremu za formiranje tima CERT koji će se dominantno baviti informacionom bezbjednosti”, najavio je Lazović
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2011. 12:43h

Crna Gora nije pošteđena opasnosti sa intereneta kao država koja teži razvoju informacionog društva, ocijenio je potpredsjednik Vlade Vujica Lazović i najavio formiranje posebnog tima koji će se baviti pitanjem informacione bezbjednosti.

Međunarodna konferencija Sajber bezbjednost – globalni izazov 21. vijeka, održana je danas. Skup su, uz podršku NATO saveza, organizovali Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije i Atlantski savez Crne Gore.

Lazović je kazao da je pitanje informacione bezbjednosti i sajber kriminala jedan je od najvećih izazova 21. vijeka.

"Pored svih prednosti koje imamo u zoni informatizacije, moramo voditi računa i o sajber kriminalu koji može ozbiljno da ugrozi ljudsku civilizaciju”, dodao je on.

Lazović je podsjetio da Crna Gora ima zakon koji uređuje oblast informacione bezbjednosti.

"Parlament je usvojio Zakon o informacionoj bezbjednosti, čime je omogućeno ujednačeno bezjednosno postupanje od strane različitih organa javne uprave”, rekoo je Lazović.

Taj Zakon, kako je naveo, predviđa da koordinaciju i zaštitu od sajber rizika vrši Ministarstvo za informaciono društvo preko posebne organizacione jedninice.

"Ovih dana privodimo finalnu pripremu za formiranje tima CERT/Computer Emergence Response Team/ koji će se dominantno baviti informacionom bezbjednosti”, precizirao je Lazović.

Internet prijetnja za djecu

Direktor Telekomunikacionog zavoda za razvoj međunarodne telekomunikacione unije (ITU) Brahim Sanu kazao je da internet predstavlja prijetnju za djecu.

"Izazovi za zaštitu djece na internetu sve su veći. Moramo stvoriti bezbjedniji internet za djecu, kako bi mogli iskoristiti pun potencijal internet tehnologije”, naveo je Sanu.

On je ocijenio da je dobro što Crna Gora ima zakonodavni okvir za borbu protiv sajber kriminala.

Profesor Šeril Kros kazala je da borba protiv sajber kriminala predstavlja novo polje za sve države.

Predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera kazao je da u Crnoj Gori do sad nije bilo ozbiljnijih sajber napada

Prema njenom mišljenju, važno je koordinisati nacionalne strategije bezbjednosti i ostvarivati saradnju između privatnog i javnog sektora, jer, kako je pojasnila, posao sajber bezbjednosti se ne može raditi odvojeno.

Predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera kazao je da u Crnoj Gori do sad nije bilo ozbiljnijih sajber napada.

"Moramo biti spremni za napade, kako bi eventualna šteta bila manja. Nije dovoljno samo formiranje timova za borbu, već se problem bezbjednosti mora pratiti u kontinuitetu”, ocijenio je Kentera.

Preporučujemo za Vas