Fijasko: Samo 8 zahtjeva za prenos broja

Osam pretplatnika koji su od petka podnijeli zahtjeve za prenos broja, kako je rečeno u EKIP, biće prebačeni na novu mrežu 3. novembra
0 komentar(a)
mobilni telefon, roming, Foto: Shutterstock.com
mobilni telefon, roming, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.11.2011. 16:20h

Osam (8) zahtjeva za prenos telefonskih brojeva podneseno je od petka, kada je počela zvanična ponuda tog servisa.

Svi zahtjevi se odnose na mobilnu telefoniju, kazao je „Vijestima“ Pavle Mijušković iz Agencije za elektronske komunikacije (EKIP), ne precizirajući o kojim je mrežama riječ.

Nakon što je u petak počela primjena servisa koji pretplatnicima omogućava promjenu operatera uz zadržavanje broja telefona, nadležni u svim mrežama, fiksnim i mobilnim, tog prvog dana nijesu željeli da kažu koliko je bilo zainteresovanih.

Umjesto toga, jedni su se hvalili da je interesovanje veliko, drugi da ga skoro uopšte nema.

Trebalo od 1. avgusta

Tako su tog dana u Telenoru i Telekomu kazali da ne postoji veliko interesovanje, dok su u M-telu registrovali da je interesovanje "značajno".

U Telekomu je još rečeno da su se za prenos brojeva u 067 i T-Com mrežu raspitivali pretplatnici obje konkurentske mreže.

Usluga prenosa broja trebalo je, prema Zakonu o elektronskim komunikacijama da bude dostupna još 1. avgusta.

U Srbiji tokom prvog mjeseca početka pružanja usluge, podneseno je više hiljada zahtjeva

Međutim, ni tog dana, čini se, neki operateri, iako obavezni, nisu bili spremni da ispune zakonsku obavezu.

Operateri bi morali da se povežu

Osam pretplatnika koji su od petka podnijeli zahtjeve za prenos broja, kako je rečeno u EKIP, biće prebačeni na novu mrežu 3. novembra.

Telefonski i drugi saobraćaj biće im tarifiran po cjenovniku novog operatera.

O tim pretplatnicima, kao i svima koji ubuduće budu koristili servis prenosa broja, oni koji ih pozivaju trebalo bi, u trenutku poziva, ili slanjem besplatnog SMS-a, kako je predviđeno, da dobiju informaciju o tome da je pretplatnik promijenio mrežu, te da se saobraćaj prema njemu ne tarifira kako onaj ko poziva očekuje.

Da bi takvo nešto bilo moguće, svi operateri koji učestvuju u procesu moraju biti povezani na centralnu bazu podataka, koja sadrži informacije o svim prenesenim brojevima.

Dužnosti operatera

Za one operatere koji nisu povezani na tu bazu, kako je objašnjeno u EKIP, pretplatnici koji su promijenili mrežu i zadržali broj, praktično ne postoje.

Pretplatnik koji je napustio mrežu postaje nedostupan za sve one koji ga pozivaju iz matične mreže, a mogu ga dobiti samo oni korisnici čije mreže su povezane sa centralnom bazom i imaju podatak o tome da je pretplatnik promijenio mrežu uz zadržavanje starog broja telefona.

Osim što bi prilikom pozivanja trebalo da dobije informaciju o statusu korisnika koji je prenio broj, pretplatnik koji poziva trebalo bi da o statusima prenesenih brojeva i cijenama bude informisan i putem zvaničnih internet sajtova telekomunikacionih operatera.

„Prema Pravilniku o prenosivosti brojeva operateri su dužni da obezbijede informacije koje su u vezi sa postupkom prenosa broja na svojim internet stranicama od početka komercijalnog pružanja usluge i EKIP će provjeravati poštovanje te obaveze“, kaže Mijušković iz Agencije.

Na sajtovima ni slova

Iako na terenu neki djeluju spremni, (malobrojni) zahtjevi su već podneseni, za dva dana će biti preneseni i prvi brojevi, ako je suditi po internet stranicama mobilnih i fiksnih operatera koji posluju na crnogorskom tržištu, ova usluga zapravo i ne postoji. Na njihovim sajtovima o svemu nema ni slova, pa ni informacija na koje ih obavezuje regulator telekomunikacionog tržišta.

A u EKIP navode da će „Agencija postupati po žalbama korisnika, i ukoliko se potvrde kao opravdane, preduzeti sve zakonske mjere protiv operatera koji nisu ispoštovali dati rok za početak pružanja usluge prenosivosti“.

Osam pretplatnika koji su od petka podnijeli zahtjeve za prenos broja, kako je rečeno u EKIP, biće prebačeni na novu mrežu 3. novembra

Prenos 3,5 eura, u Telekomu besplatno

Nadoknada koju će pretplatnik plaćati operateru kod kojeg prenosi broj, kako je nedavno saopšteno iz EKIP, iznosi 3,5 eura. U Crnogorskom telekomu su, međutim, odlučili da tu uslugu pružaju besplatno. Nakon što to učini jednom, pretplatnik ponovo može da prenese svoj broj nakon tri mjeseca od posljednjeg prenosa.

Kako to rade komšije

U susjednoj Srbiji, gdje je prenos broja moguć od 1. jula, tokom prvog mjeseca početka pružanja usluge, podneseno je više hiljada zahtjeva, od kojih je, do 1. avgusta, prema podacima Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL), realizovano 3.849 za prenos iz jedne u drugu mobilnu mrežu.

U RATEL-u napominju da broj zahtjeva ne predstavlja i broj prenijetih brojeva, jer se jednim zahtjevom, kako je to kod njih uređeno, može tražiti prenos više brojeva telefona.

Kako bi korisnici dobili informaciju o tome da li je neki broj prenijet u drugu mrežu, RATEL je razvio aplikaciju na adresi www.prenesibroj.rs, gdje je moguće provjeriti status prenesenih brojeva, a na istoj lokaciji dostupno je i uputstvo o prenosivnosti brojeva.

RATEL je u Srbiji preuzeo i obavezu informisanja korisnika o tome na koji način se odvija proces pozivanja pretplatnika koji je prenio broj.

“Obavještavaju se korisnici da ukoliko, prilikom uspostave poziva, čuju poruku 'Broj je prenijet kod operatera X', ne prekidaju vezu jer će se po završetku poruke nastaviti sa uspostavljanjem poziva”, stoji u obavještenju RATEL-a.

Mogućnost deaktiviranja

Regulator navodi i da od uvođenja prenosivosti broja više nije moguće znati u čijoj mreži se broj nalazi samo na osnovu pozivnog broja, te napominje da operateri u paketima koje nude korisnicima često nude niže tarife za pozive u okviru svoje mreže, u odnosu na pozive prema drugim mrežama.

“Zbog toga korisnika koji poziva broj koji je prije prenosa bio u istoj (njegovoj) mreži poziv može da košta više nego što bi ga koštao da pozvani broj nije prenijet, odnosno više nego što očekuje”, navode u RATEL-u, objašnjavajući zbog čega onaj koji poziva dobija poruku o tome da je pozvani broj prenijet.

Korisnik koji poziva, kako su to regulisali u Srbiji, ima mogućnost da deaktivira taj način obavještavanja, te da uopšte ne dobija govornu poruku o prenijetim brojevima. Korisnik koji je prenio broj, dodaju u RATEL-u, treba da zna da će svi koji ga pozivaju, a nisu deaktivirali govornu poruku, dobijati obavještenja da pozivaju broj koji je prenijet, te da se može desiti da oni koji ga pozivaju, zbunjeni porukom, prekinu vezu prije ostvarivanja poziva.

Bonus video: