Prvi dan primjene usluge prenosa broja prošao neslavno

Prenos broja je proces koji je uslovljen uključivanjem u proces svih učesnika. Ako jedan od njih zakaže, čitav sistem nema smisla
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2011. 08:51h

Iako obavezni, telekomunikacioni operatori koji posluju u Crnoj Gori, nisu spremno dočekali prvi dan primjene servisa prenosivosti broja, usluge koja pretplatniku omogućava prelazak iz jedne u drugu mrežu, uz zadržavanje broja telefona.

Prema iskustvu reportera “Vijesti”, koji je obišao poslovnice tri mobilne kompanije u Podgorici, „dan D“ operatori su dočekali zbunjeni.

“Prenos će biti moguć tek u decembru, kasni se jer nijesu svi operateri spremni. Možda će početi promotivno u novembru”, kazala je službenica u jednoj od podgoričkih poslovnica Telenora novinaru “Vijesti”, ne precizirajući koji operater nije spreman da ispuni zakonsku obavezu i dozvoli prenos broja iz mreže u mrežu.

U Telenoru kažu da će prenos broja biti moguć tek za mjesec, dva

Zvaničan odgovor kompanije je dat u malo zavijenijoj formi.

“Telenor je veoma posvećen implementaciji usluge prenosivosti broja i spreman za testiranje te usluge sa drugim operatorima. Kako je ovo vrlo kompleksan proces koji uključuje detaljno testiranje između svih uključenih strana, više vremena je potrebno kako bismo osigurali lak i dovoljno jasan proces kako našim sadašnjim tako i budućim korisnicima“, kazala je Adrijana Husić iz PR službe kompanije.

Telekom: Korisnici sami biraju datum prenosa (onako kako EKIP kaže)

U Crnogorskom telekomu kazali su da su „izvršili sve pripreme za uslugu prenosivosti broja“.

U jednoj od poslovnica te kompanije potvđeno je da zahtjeve za taj servis već primaju, ali nisu mogli da preciziraju koliko dugo bi pretplatnik trebalo da čeka na prelazak na 067 mrežu. U zvaničnom dopisu iz Telekoma u jednom dijelu navode da će oni koji prelaze na 067, odnosno T-Com mrežu, „sami birati datum prenosa broja“, dok u drugom dijelu odgovora kažu da EKIP propisuje proces podnošenja zahtjeva, te da „Crnogorski telekom nema uticaja na rokove odobravanja i prenosa“.

Pravilnikom o prenosivosti brojeva precizirano je da prenos broja ne može biti duži od pet radnih dana od momenta podnošenja zahtjeva.

Taj rok poštuju u kompaniji M:tel, čiji su zaposleni u poslovnici reporteru “Vijesti” predstavili pakete i usluge koje nude, uz opširna objašnjenja kakve pogodnosti ima onaj ko se odluči da pređe kod njih.

“M:tel mreža je spremna da prihvati korisnike koji odluče da pređu kod nas. Morate potpisati zahtjev i u roku od pet dana, ako se ispune uslovi, možete postati naš korisnik. Jedino što ćete u trenutku prelaska sat ili dva biti bez mreže”, objasnili su u M:telu.

Ako jedan operater nije spreman, sistem nema smisla

„Prenos broja je proces čiji uspjeh zavisi od svih učesnika – od Agencije za elektronske komunikacije do operatera, i uslovljen je uključivanjem u proces svih učesnika. Ako jedan od njih zakaže, čitav sistem nema smisla“, kazala je Bojana Vukić iz marketing službe M:tela.

Ukoliko neki operater nije povezan na centralnu bazu podataka, on jednostavno „ostaje slijep“ za korisnika koji je iz njegove mreže prešao u drugu

Usluga prenosa broja trebalo je da, kako je definisano Zakonom o elektronskim komunikacijama, počne još 1. avgusta. Odlaganje je, kako je „Vijestima“ ranije rečeno, uzrokovalo kašnjenje u testiranju sistema. Prema zahtjevu Agencije za elektronske komunikacije (EKIP) operateri su bili dužni da uslugu počnu da pružaju juče. U protivnom, kako je saopšteno u Agenciji, EKIP će insistirati na svim zakonskim konsekvencama.

Nadoknada za prenos broja 3,5 eura, u Telekomu besplatno

Nadoknada koju će pretplatnik plaćati operatoru kod kojeg prenosi broj kako je nedavno saopšteno iz EKIP-a, iznosi 3,5 eura. U Crnogorskom telekomu su, međutim, odlučili da tu uslugu pružaju besplatno. Nakon što to učini jednom, pretplatnik ponovo može da prenese svoj broj nakon tri mjeseca od posljednjeg prenosa.

Crnogorski telekom jedini ne naplaćuje uslugu prelaska na svoje mreže

Ni slova na sajtovima

Pravilnik o prenosivosti brojeva obavezuje operatere da svoje korisnike obavijeste o tome ko je prenio broj, kako bi korisnici bili upoznati sa tarifama po kojima pozivaju, odnosno šalju poruke.

Operateri su, kako je ranije rečeno u EKIP-u, obavezni i da na svojim internet stranicama obavijeste o statusu prenesenih brojeva i cijenama.

Na zvaničnim stranicama Telenora, Crnogorskog telekoma i M:tela, juče nisu bile dostupne bilo kakve informacije o usluzi prenosivosti broja.

O cijenama poziva prema određenom broju, kako je predviđeno, korisnici će moći da se informišu i putem besplatnog SMS-a.

Galerija

Bonus video: