Prenos brojeva od petka: Promijenite mrežu za 3,5 eura

Iz razloga mobilnosti korisnika, operatori će voditi računa da zadrže svoje korisnike, što najbolje utiče na smanjenje cijena usluga
0 komentar(a)
mobilni telefon, mobilni operater, Foto: Shutterstock.com
mobilni telefon, mobilni operater, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 25.10.2011. 10:17h

Usluga prenosivosti broja biće dostupna od petka, saopšteno je "Vijestima" iz Agencije za elektronske komunikacije (EKIP). Usluga će biti dostupna i u fiksnim i u mobilnim mrežama, pa će korisnici moći da prenose brojeve iz fiksne u fiksnu mrežu, te iz mobilne u mobilnu mrežu.

Iako je ranije kalulisano da bi cijena usluge prenosa broja mogla da košta oko pet eura, iz EKIP navode da će nadoknada koju će pretplatnik plaćati operatoru kod kojeg prenosi broj iznositi 3,5 eura.

Usluga prenosivosti brojeva, koja se u svijetu koristi još od 1997. godine u čak 40 zemalja, omogućava svakom pretplatniku da, kada nije zadovoljan cijenama poziva ili SMS-a, te iz niza drugih razloga, promijeni matičnu mrežu, pritom zadržavajući broj telefona.

Upravo iz razloga mobilnosti korisnika, operatori će, kako je ranije kazao direktor EKIP, Zoran Sekulić, voditi računa da zadrže svoje korisnike, što najbolje utiče na smanjenje cijena usluga.

Cijena, kako su kazali u EKIP, nije i jedini faktor koji će uticati na odluku pretplatnika da promijeni operatera, već su to i kvalitet servisa i raznovrsnost usluga koje operateri nude.

“Pretplatnik, koji želi da promijeni operatera podnosi zahtjev operateru kod kojeg želi da prenese broj, što se ujedno smatra i zahtjevom za raskid ugovora sa starim operaterom. Ukoliko su ispunjeni svi uslovi za prenos broja, koji su dati u Pravilniku o prenosivosti brojeva, pretplatniku se određuje datum prenosa broja, koji ne može biti duži od pet radnih dana od momenta podnošenja zahtjeva, a pretplatnik neće moći da telefonira na dan prenosa u periodu od 13.00 do 16.00 časova”, objašnjavaju u EKIP proceduru korišćenja servisa.

Nakon što to učini jednom, pretplatnik ponovo može da prenese svoj broj nakon tri mjeseca od posljednjem prenosa.

“Ukoliko zahtjev za prenos broja bude odbijen, pretplatnik može da podnese prigovor Agenciji”, dodaju u EKIP.

Kada počne primjena servisa prenosa broja, operateri će imati za obavezu da obavijeste svoje korisnike o tome ko je prenio broj, kako bi korisnici bili upoznati sa tim da li razgovaraju po skupljoj ili jeftinijoj tarifi.

Svi operateri su, kako je predviđeno, dužni da na svojim interent stranicama obavijeste o statusu prenesenih brojeva i cijenama. O cijenama poziva prema određenom broju korisnici će moći da se informišu i slanjem besplatnog SMS-a.

Prema zahtjevu EKIP, operateri su dužni da uslugu počnu da pružaju 28. oktobra. U protivnom, kako je saopšteno u Agenciji, “EKIP će insistirati na svim zakonskim konsekvencama”.

Usluga prenosa broja trebalo je, kako je predviđeno Zakonom o elektronskim komunikacijama, da bude dostupna od 1. avgusta. Njeno odlaganje, kako je ranije rečeno

Vijestima, uzrokovalo je kašnjenje u testiranju sistema.

Bonus video: