10 godina od prvog iPoda

U protekloj fiskalnoj godini Apple je prodao 42,6 miliona iPoda, što su i dalje dobri rezultati, uprkos tome što popularnost tog uređaja sve više opada
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2011. 16:50h

Kompanija Apple je prije 10 godina predstavila svoj prvi muzički plejer iPod, sa kojim je u kombinaciji sa uslugom iTunes promijenila muzičku industriju.

Prvi uređaji su imali čvrsti disk kapaciteta 5 GB i mogli da skladište oko 1.000 pjesama, a koštali su 399 dolara. Uprkos brojnim kritikama i prilično visokoj cijeni Apple je u prva dva mjeseca uspio da proda oko 125.000 uređaja. Potražnja za iPodom je bila u stalnom porastu, a ponuda je proširena uređajima različitih formata, boja i kapaciteta.

Apple je na vrhuncu popularnosti uređaja četiri godine zaredom prodavao više od 50 miliouna iPod uređaja. U protekloj fiskalnoj godini Apple je prodao 42,6 miliona iPoda, što su i dalje dobri rezultati, uprkos tome što popularnost tog uređaja sve više opada, dobrim dijelom zbog porasta popularnosti "pametnih" mobilnih telefona koji nude većinu funkcija klasičnih muzičkih plejera.

Apple je tokom 10 godina prodao oko 320 miliona iPod uređaja.

Bonus video: