NASA objavila snimak vožnje po Marsu

NASA je objavila video napravljen od 309 fotografija i koji sadrži originalni zvuk koji je snimio robot "Rover Opportunity" tokom trogodišnje ekspedicije \'putovanja\' po Marsu
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2011. 12:04h

Od sada Mars možete doživjeti na sasvim novi način. Naime, NASA je objavila video koji je napravljen od 309 fotografija i koji sadrži originalni zvuk koji je snimio robot "Rover Opportunity" tokom trogodišnje ekspedicije 'putovanja' po Marsu.

Nevjerovatan doživljaj vožnje po Marsu sad mogu djelimično da iskuse svi koji to žele.

Snimci su nastali u razdoblju od 2008. do 2011. godine, a riječ je o putu dugom 21 kilometar, koji je prevalio NASA-in robot.

NASA je saopštila kako su fotografije nastale između kratera Viktorija i kratera Endavur, i objasnila kako zvuk na snimku proizvode vibracije Rovera dok se kreće po površini Marsa.

Podsjetimo, NASA je na Mars poslala "Rover Opportunity" i "Spirit", a nakon što su završili svoje prve misije tokom 2004. godine, odlučeno je da nastave s istraživanjem površine ove planete.

Komunikacija sa "Spiritom" je usljed još nerazjašnjenih okolnosti prekinuta prošle godine, dok je "Opportunity" još uvijek u funkciji, te i dalje 'istražuje'.

Galerija

Bonus video: