Infofest: Osnovana kompanija Wireless Montenegro

Tehnički operativni centar će biti smješten u Upravi policije, odakle će biti upravljano podsistemima
569 pregleda 0 komentar(a)
Wireless MNE, Foto: Shutterstock.com
Wireless MNE, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 03.10.2011. 15:41h

Ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, Vujica Lazović, i direktor EOSS GmbH iz Austrije, Majkl Blašić, potpisali su na Infofestu ugovor o osnivanju zajedničke kompanije Wireless Montenegro, koja će u narednom periodu realizovati istoimeni projekat.

Realizacijom tog projekta, kako je predviđeno, trebalo bi da bežičnim signalom bude pokrivena kompletna teritorija Crne Gore.

Ipak Wireless Montenegro nema veze sa internetom za građane, nego će to biti komercijalni projekat koji bi trebalo da koristi službama i kompanijama.

Predviđeno je da 25 odsto Wireless Montenegro kompanije pripada Crnoj Gori, dok je ostatak vlasništvo austrijske grupacije

Prvi signal u januaru 2012.

TETRA sistem pruža usluge korisnicima kao što su policija, vojska, službe za vanredne situacije, službe spasavanja, bolničkim centrima i službama hitne pomoći, među korisnicima su i službe javnog prevoza (željeznica, avio i autobuski prevoz), različite komunalne službe...

Nakon osnivanja kompanije, Wireless Montenegro će, kako je kazao savjetnik ministra za informaciono društvo i telekomunikacije, Dejan Abazović, potpisati ugovore sa Radio-difuznim centrom i Željezničkom infrastrukturom, čiji kapaciteti će biti iskorišteni u realizaciji projekta bežičnog pokrivanja Crne Gore.

Abazović navodi da očekuju da prvi signal bude u upotrebi već početkom januara, 2012, ukoliko to vremenske prilike budu dozvolile.

„U prvoj fazi TETRA projekta najvećim dijelom su obuhvaćeni južna regija Crne Gore, sa Cetinjem i Podgoricom. Kada je u pitanju realizacija Wi-Fi sistema, prvom fazom su obuhvaćeni Podgorica i Budvanska rivijera“, kazao je Abazović.

Tehnički centar u Upravi policije

Druga faza realizacije projekta trebalo bi da počne u drugoj polovini naredne godine.

Drugom fazom biće obuhvaćen centralni dio Crne Gore.

Prioritet u smislu početka primjene sistema imaće oni korisnici koji su najbrojniji, a to je, za TETRA sistem, prema riječima Abazovića, policija.

„Tehnički operativni centar će biti smješten u Upravi policije, odakle će biti upravljano podsistemima, njih šest, koliko će ih biti u početnoj fazi realizacije projekta“, objasnio je savjetnik ministra.

Ugovorom o osnivanju koji su u Miločeru potpisali Lazović i Blašić, predviđeno je da 25 odsto Wireless Montenegro kompanije pripada Crnoj Gori, dok je ostatak vlasništvo austrijske grupacije.

Tender za izbor partnera za realizaciju projekta raspisan je krajem prošle godine. Iako su tendersku dokumentaciju tada otkupile tri kompanije, među kojima Crnogorski telekom i Odašiljači i veze iz Hrvatske, austrijska grupacija je jedina koja je dostavila ponudu.

Bonus video: