Simović: Nijesmo zagovornici protekcionizma i zatvaranja, već otvorenosti i partnerstva

Simović se zahvalio kineskom ministru zaštite životne sredine, Li Ganđijeu, na podršci koju je Vlada njegove države pružila kako bi se Kina na Sajmu predstavila kao zemlja partner, sa kojom Crna Gora ima tradicionalne prijateljske odnose
96 pregleda 2 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Milutin Simović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 19.09.2018. 12:31h

Kontinuirani trendovi rasta aktivnosti u građevinarstvu potvrđuju postojanje sve većeg interesovanja domaćih i stranih investitora za crnogorsko tržište, ali i da Vladini napori za unaprijeđenje poslovnog ambijenta donose konkretne rezultate, saopštio je vicepremijer Milutin Simović.

„Kontinuirani trendovi rasta aktivnosti u građevinarstvu potvrđuju da Vladini napori za unaprijeđenje poslovnog ambijenta donose konkretne rezultate u pravcu održanja dinamičnog ekonomskog rasta, otvaranja novih radnih mjesta i unaprijeđenja kvaliteta života građana“, rekao je Simović u Budvi, na otvaranju sajmova građevinarstva, vode-vodovodno-sanitarne tehnologije i energetike.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću naveli su da je Simović kazao da Crna Gora organizacijom međunarodnih manifestacija potvrđuje da je njena ekonomija otvorena za globano tržište, kao i da se podstiče konkurentska borba i tržišna utakmica koja stvara kvalitet i doprinosi razvoju.

„Nijesmo zagovornici protekcionizma i zatvaranja, već otvorenosti i partnerstva, što najbolje potvrđuju investitori iz 113 zemalja koji posluju u Crnoj Gori“, rekao je Simović.

On je dodao da učešće izlagača iz 18 zemalja predstavlja potvrdu atraktivnosti crnogorskog građevinskog sektora, ukupne privrede i investicionih potencijala Crne Gore.

Simović se zahvalio kineskom ministru zaštite životne sredine, Li Ganđijeu, na podršci koju je Vlada njegove države pružila kako bi se Kina na Sajmu predstavila kao zemlja partner, sa kojom Crna Gora ima tradicionalne prijateljske odnose.

On je poručio i da je zadovoljan zbog činjenice da je nosilac prezentacije Kine na ovogodišnjem Sajmu kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), partner i glavni izvođač radova na projektu izgradnje prve dionice autoputa Bar–Boljare.

Simović je saopštio da je projekat gradnje autoputa značajno doprinio rastu crnogorske ekonomije, koji je u prošloj godini bio jedan od najvećih u Evropi.

Najznačajniji ekonomski efekti gradnje autoputa očekuju se po njegovom završetku i povezivanju sa ključnim evropskim saobraćajnim koridorima, tržištima i emitivnim turističkim zonama.

„Efikasnijim i savremenijim putnim povezivanjem učinićemo Crnu Goru saobraćajnim, logističkim i trgovinskim habom u Jugoistočnoj Evropi, i značajno unaprijediti saobraćajnu bezbjednost i sigurnost, smanjiti broj saobraćajnih nezgoda i uvećati udobnost putovanja“, rekao je Simović.

On smatra da će autoput doprinijeti da crnogorska ekonomija još snažnije krene pravcem integracionog puta, u Evropu.

Simović smatra da su izvještaji relevantnih međunarodnih institucija i organizacija, prije svih Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), potvrde da je Vlada na dobrom putu.

„MMF je u ovoj, godini intenzivnih radova na prvoj dionici autoputa i planiranja gradnje narednih, konstatovao da crnogorska ekonomija ima dobar učinak, da se finansijski sektor unaprijeđuje, da napori Vlade u procesu fiskalnog prilagođavanja donose rezultate i da su stabilizovani makroekonomski izgledi“, zaključio je Simović.

Bonus video: