Šta novo donosi Windows 8

Microsoft je nedavno službeno predstavio operativni sistem Windows 8 i najavio da će „promijeniti svijet računarstva“
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2011. 15:17h

„Osmica“ donosi mnogo novosti i promjena. Neke su stvari drastično različite nego kod prethodnih Windowsa, a sve je podređeno novoj generaciji ultralakih prenosnih računara i tableta.

Windows 8 je ambiciozan operativni sistem. Namijenjen je za korištenje na desktop i laptop računarima i tabletima, u rasponu od uređaja sa dijagonalom displeja 10 inča do velikih plazma ekrana, od ultralakih prenosnika do „napucanih“ igračkih mašina i poslovnih računara.

Start meni zamijenjen

U Kaliforniji je predstavljena verzija koja prethodi beti i namijenjena je razvojnim programerima, tako da nema još u potpunosti sve funkcionalnosti konačnog proizvoda.

Trenutno radi samo na x86 PC-ima, jer hardver za verziju koja će podržavati standarde ARM nije još gotov.

Ipak, ono što je Microsoft pokazao je već sada dovoljno zanimljivo. Prije svega, Windows 8 ima interfejs u stilu Metroa, kakvo koristi operativni sistem za mobilne uređaje Windows Phone 7. Sa njim dijeli i model programiranja za izradu web aplikacija te izvorne aplikacije koje se mogu prikazivati preko cijelog ekrana i dijeliti podatke.

Uz klasični Drag'n'Drop, blokove možete jednim prstom povući na vrh ekrana i tamo ih zadržati dok ne pronađete mjesto na koje želite da ih odložite

Blokove (tiles) je moguće personalizovati i u njima povezivati ljude, RSS feedove i web stranice uz aplikacije.

Pinch to Zoom out

Na desktop, tačnije na ekran Lock, mogu se dodati aplikacije kao što je Microsoft Office, pa čak i linkovi. Moguće je mijenjati veličinu, ukloniti aplikaciju ili je deinstalirati.

Možete odabrati koju pozadinsku sliku želite da koristite, kao i pojedinosti koje će se prikazivati, poput obavještenja o nepročitanoj pošti i propuštenim porukama. Takođe, moguće je grupisati blokove te im dodijeliti naziv ili ih ostaviti bez imena.

Uz klasični Drag'n'Drop, blokove možete jednim prstom povući na vrh ekrana i tamo ih zadržati dok ne pronađete mjesto na koje želite da ih odložite.

Buduće verzije „osmice“ bi trebalo da omoguće hvatanje i širenje (Pinch to Zoom out) kako bi mogli vidjeti sve blokove na ekranu odjednom i preurediti grupe istovremeno. Jednom kad pokrenete aplikaciju, moći ćete da koristiti pokrete kako bi ih poslagali.

Ista pozadina na više ekrana

Pokret na lijevo prebaciće vas iz jedne u drugu aplikaciju, ali ćete moći i da postavite jednu aplikaciju uz drugu. Jedna od njih moći će da bude Windows desktop.

Predviđene su samo tri veličine prozora za tako poslagane aplikacije (uračunat je i puni ekran).

Napravite pokret prema desnom dijelu ekrana, i pojaviće se alati za pretragu i dijeljenje, za upravljanje uređajima i uređivanje postavki, kao i dugme za prebacivanje između menija Start i desktopa.

Još se ne zna datum kada će Windows 8 izaći na tržište, ali bi prodaja mogla početi 2012. godine

Podrška za korištenje više ekrana odjednom sada omogućava korištenje iste pozadine na svim ekranima, kao i zasebnih taskbarova za svaki od njih. Nova verzija operativnog sistema je ostala vjerna korijenima i koristi komande putem tastature na koje su se vlasnici Windowsa navikli tokom godina, poput CMD i Ctrl + F.

„Sve što je bilo super na Windows 7...

Deseta verzija čitača web strana Internet Explorer može da se prebaci između novog korisničkog interfejsa i starog, dobro poznatog desktop pregleda. Dobila je i podršku za višedodirne funkcije.

Obavještenja o sigurnosnim nadogradnjama minimalizovane su i ograničene na donji desni dio ekrana za prijavu na sistem. Osvježeni Task Manager zaustavlja aplikacije kad se ne vrte na ekranu. Brisanje i obnavljanje sistema pojednostavljeno je funkcijom Reset and Refresh PC.

Sa „osmicom“ dolazi ugrađeni antivirusni softver, te softver za virtualizaciju HyperV. Podrška za SkyDrive je integrisana u sve aplikacije namijenjene računarstvu u oblaku.

Windows 8 uređaji opremljeni čipom NFC moći će da koriste „kucni-i-podijeli“ funkciju za slanje sadržaja sa uređaja na uređaj ili primanje istog sa kartice opremljene NFC-om.

„Sve što je bilo super na Windows 7 OS smo uzeli i poboljšali za Windows 8“, rekao je na prezentaciji u Kaliforniji Stiven Sinofski, predsjednik Microsoftovog odjeljenja za Windowse.

Prodaja dogodine?

Windows 8 koristi manje memorije nego što je netbook računaru trebalo sa Windowsom 7.

Kako bi to dokazao, Sinofski je na prezentaciji demonstrirao Windows 8 na tri godine starom netbooku prve generacije.

Koristeći Windows Task Manager, pokazao je da Windows 8 zapravo koristi manje memorije nego što je netbooku trebalo sa „sedmicom“. On je sistem demonstrirao i na svakodnevnim računarima, prenosnim računarima i tabletima koji su se dizali za manje od 10 sekundi.

Microsoft još nije odredio datum kada će Windows 8 izaći na tržište, ali se da naslutiti da bi prodaja novog operativnog sistema mogla početi 2012. godine.

Galerija

Bonus video: