Hibridne elektrane u Nevadi

"Enel Green Power North America", američki proizvođač "zelene" elktrične energije za svoje aktivnosti već koristi bogate geotermalne izvore u Nevadi.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2011. 12:47h

Ova energetska kompanija odlučila je da za prozvodnju električne energije iskoristi geotermalne izvore u Nevadi ali i sunčevu energiju koju ova država prima u velikim količinama.

Za najbolje korištenje oba izvora, u Enel Green Power-u odlučili su da izgrade hibridnu solarno-geotermalnu elektranu koja bi mogla biti jedna od onih ideja koja će pomoći lokalnoj zajednici prelazak sa uglja i prirodnog gasa na obnovljive i čiste izvore energije.

Glavni problem solarnih i elektrana na vjetar je njihova varijabilnost. Ukoliko nema dovoljno sunca ili je vjetar preslab, smanjuje se proizvodnja energije, što zauzvrat povlači niz problema vezanih sa snabdijevanjem električnom energijom.

Kogeneracijske elektrane pomažu u rješavanju varijabilnosti kombinovanjem obnovljivog izvora energije (sunca ili vjetra) sa konvencionalnim fosilnim gorivima kao što su prirodni gas ili ugljalj. Fosilna goriva koriste se za osnovno opterećenje i u vrijeme kad proizvodnja iz obnovljivih izvora nije dovoljna.

U Dženeral Electriku su prošle godine odlučili da pomaknu granice konvencionalnih kogeneracijskih postrojenja predstavljanjem modela putem kojeg prelaz sa prirodnog gasa na obnovljivi izvor postaje dječija igra. Enelova hibridna elektrana ide korak dalje i prva je koja je uspjela da spoji dva obnovljiva izvora energije.

Nakon što je dobila odobrenje regulatornog tijela krajem avgusta, krenulo se sa izgradnjom. Solarni fotonaponski paneli biće postavljeni u blizini Enel-ovog geotermalnog postrojenja "Stillwater" u sjevernoj Nevadi.

Kada bude završen, projekat će proizvoditi dodatnih 24 MW električne energije koja će biti prodavana komunalnom preduzeću NV Energy.

Iako obećavajući, projekti hibridnih elektrana koje koriste obnovljive izvore energije vjerovatno neće zaživjeti do konkretnijeg razvoja tehnologije skladištenja dobijene energije.

Ipak, ova rješenja mogla bi se pokazati vrlo popularnim u pojedinim regijama koje imaju stabilan izvor energije kao što je geotermalna, ili čak hidroenergije a kao dodatnu opciju koriste energiju iz obnovljivog sektora kao što je solarna ili elektrana na vjetar.

Bonus video: