NP "Durmitor" pobio rekorde u posjeti i u prihodima

“Posjetioci su iz skoro svih krajeva svijeta.Procentualno, najbrojniji su Francuzi, Njemci, Rusi, Belgijanci, Englezi, Poljaci, zatim oni koji dolaze iz Srbije, Holandije, Izraela... Svakako da priodni potencijali ovog prostora privlače turiste da u sve većem broju dolaze, tako da iz godine u godinu imamo stalno povećanje broja posjeta, što nam stvara optimizam da će Park postati sve značajnija turistička destinacija”
82 pregleda 2 komentar(a)
Crno jezero, NP Durmitor, Foto: Obrad Pješivac
Crno jezero, NP Durmitor, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 09.10.2018. 19:43h

Nacionalni park „Durmitor“ bilježi rekordne bilanse kako po broju posjetilaca tako i po ostvarenim prihodima, kazao je “Vijestima” direktor Tomo Pajović.

“Do sredine septembra posjetilo nas je 185.500 turista, što je za 16 odsto više nego prošle godine u istom periodu. Splavarilo je, raftingovalo ili se niz bukove Tare kretalo kajacima 19.500 turista, što je povećanje za 13 odsto. Broj noćenja od 1.050 u planinarskim domovima i hostelu „Radovan luka“ na nivou je istog perioda prošle godine”, kazao je kaže Pajović.

On je naveo da su prihodi od 911.813 eura dostigli ukupnu prošlogodišnju sumu i da su, uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama, pokazatelji za isti period prošle godine veći za 15 odsto.

Pajović pojašnjava da su najave takve da će se nastaviti dobar trend posjete, što obećava da će ovo biti izuzetno uspješna turistička sezona i da će biti postignuti rezultati bolji od planiranih.

“Posjetioci su iz skoro svih krajeva svijeta.Procentualno, najbrojniji su Francuzi, Njemci, Rusi, Belgijanci, Englezi, Poljaci, zatim oni koji dolaze iz Srbije, Holandije, Izraela... Svakako da priodni potencijali ovog prostora privlače turiste da u sve većem broju dolaze, tako da iz godine u godinu imamo stalno povećanje broja posjeta, što nam stvara optimizam da će Park postati sve značajnija turistička destinacija”, kazao je Pajović.

Komentarišući to što su i ovu sezonu obilježile tragične posljedice prilikom planinarenja kroz masiv Durmitora, Pajović je rekao da da je neophodno mijenjati propise koji tretiraju tu problematiku.

“Zakon se hitno mora mijenjati u pogledu obaveznog angažovanja licenciranog vodiča. Moraju se normativno precizirati i sankcionisati i druga nedozvoljena i neprimjerena ponašanja, poput postupaka pojedinih organizatora džiping tura koji su agresivni i dovode do konfliktnih situacija prilikom naše namjere da naplatimo obaveze po tom osnovu. Oni su grupacija koja najdrastičnije krši pravila reda. Ostalo su izolovani slučajevi. Sa Planinarskim savezom i Gorskom službom spasavanja nastavićemo sa identifikacijom bezbjednosno kritičnih mjesta u planini i preduzeti mjere kako bi se povrede i tragična dešavanja svela na još manju mjeru.

Bonus video: