10 godina od pojavljivanja Windowsa XP: Vrijeme je da se ide dalje

Korisnici koji vole XP i kažu da ne mogu bez njega, zapravo ne misle na originalni XP iz 2001, već na XP SP2, koji je objavljen u avgustu 2004
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2011. 15:04h

Operativni sistem Windows XP kompanije Microsoft, koji pokreće skoro polovinu svih računara na svijetu, napunio je 10 godina od pojavljivanja. Tog dana je, podsjećaju MikroVesti, Microsoft XP-u dodijelio oznaku RTM (release to manufacturing), odnosno označio ga kao “spremnog za isporuku proizvođačima računara”. Windows XP se u prodaji pojavio u oktobru 2001.

U kompaniji nisu na bilo koji način obilježili godišnjicu popularnog operativnog sistema, u skladu sa prošlomjesečnom odlukom prema kojoj će u aprilu 2014. godine biti stavljena tačka na Windows XP, odnosno prestaće pružanje tehničke podrške njegovim korisnicima.

Analitičar Majkl Čeri, smatra da nije imalo šta ni da se slavi.

"Korisnici koji vole XP i kažu da ne mogu bez njega, zapravo ne misle na originalni XP iz 2001, već na XP SP2, koji je objavljen u avgustu 2004.”, kaže Čeri.

To izdanje XP-a, za koje je i sam Microsoft priznao da je nesvakidašnje, dodalo je nove funkcionalnosti operativnom sistemu i značajno povećalo njegovu bezbjednost. Od brojnih važnih izmjena treba pomenuti unapređeni zaštitni zid koji je po pokretanju računara podrazumijevano bio uključen, novu opciju Security Center koja je nadgledala rad drugih zaštitnih zidova i antivirusnog softvera, ukoliko ih je korisnik instalirao na svom računaru, kao i opciju DEP koja je preventivno štitila računar od samoizvršavajućih datoteka.

Ipak 10 godina je po Čerijevom mišljenju dugačak period.

“U ovom poslu to je prava vječnost”, kaže taj analitičar.

Slično misli i Miko Hiponen iz bezbjednosne kompanije F-Secure koji je preporučio korisnicima XP-a da njegovu godišnjicu obilježe tako što će "učiniti dobro djelo i deinstalirati ga”, ali i u Microsoftu koji je sredinom jula poručio korisnicima XP-a da je “vrijeme da krenu dalje”.

Prema podacima istraživačke kompanije Net Applications, krajem jula XP se nalazio na 49,8 odsto svih računara sa Windowsom, što je prvi put od pojavljivanja da je njegov udio pao na manje od 50 odsto.

Istovremeno, novi Microsoftov operativni sistem Windows 7 nalazi se na 29,7 odsto svih računara sa Windowsom.

Bonus video: