Kako je promijenjen svijet: Tim, hvala ti za prvih 20 godina internet stranica

CERN (Evropska organizacija za nuklearna istraživanja) je mjesto na kojem je sve počelo u martu 1989
0 komentar(a)
prva stranica, Foto: Screenshot
prva stranica, Foto: Screenshot
Ažurirano: 07.08.2011. 17:15h

Najstarija stranica na mreži napunila je ovog mjeseca 20 godina. Teško da bi danas bili u mogućnost da otkucate adresu internet sajta i pokupite informacije koje su vam potrebne.

Dvadeset godina nakon stvaranja prve internet stranice počeo je sa radom portal Vijesti. Evo kako je došlo do stvaranja onoga što danas smatramo normalnim - internet sajta:

Mnogo toga se dogodilo u svijetu sad već davne 1990. godine. U februaru, Nelson Mandela je pušten iz zatvora nakon 27 godina robije.

Fizičar Tim Berners Li je napisao predlog informacionom menadžmentu u kojem je objasnio kako se mogu informacije lakše prenositi internetom uz upotrebu hiperteksta

U aprilu, svemirski brod Diskaveri je odnio u orbitu teleskom Habl.

U oktobru, Njemačka se ponovo ujedinila.

CERN (Evropska organizacija za nuklearna istraživanja) je mjesto na kojem je sve počelo u martu 1989. Fizičar Tim Berners Li je napisao predlog informacionom menadžmentu u kojem je objasnio kako se mogu informacije lakše prenositi internetom uz upotrebu hiperteksta. Sljedeće godine inženjer Robert Kaili mu se pridružio u radu.

Više od 80 miliona sajtova

Ideja je bila da povežu hipertekst sa internetom i kompjuterima da bi razmijenili informacije u laboratoriji.

Nastavite slobodno da uživate u protoku informacijama internetom!

Do proljeća 1991. testiranje je bilo u toku. Sajt je bio dizajniran da reaguje na otkucane komande. Nije bilo miša ili grafika, samo običan tekst, a svima koji su imali internet bile su dostupne informacije sa veba.

Danas postoji više od 80 miliona internet sajtova, sa mnogo više kompjutera koji imaju pristup internetu i sa stotinama miliona korisnika. Prenos informacija i upotreba interneta bi vjerovatno bilo umnogome drugačija da se jednog dana, prije 20 godina, nisu sreli jedan fizičar i jedan inženjer. Hvala Timu Berner Liju i Robertu Kailiju.

Ako ste pročitali ovaj tekst, u ime proslave prvih dvadeset godina, posjetite vaš omiljeni sajt.

Uživajte!

Bonus video: