Pronađite Fejsbuku "manu" i on će vam na račun uplatiti 500 dolara

Fejsbuk pozvao sve hakere da ‘rade’ na njemu, a one koji otkriju grešku (bug) obećao je poštene nagrade.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2011. 12:10h

Hakeri nerijetko nadmudre globalne korporacije pa je sasvim jasno kolike su njihove sposobnosti i koliko bi mogli pridonijeti radeći nešto konstruktivno, s ove strane zakona. Svjesna je toga i vodeća svjetska društvena mreža Fejsbuk, koja je između ostalog poznata i po dovođenju hakera u svoje redove.

George Hotz, čovjek koji programerski jezik zna vjerojatno bolje od onog kojim govori, jedan je od najpoznatijih hakera na svijetu.

Georg Hotz

On je glavobolje zadavao Appleu, prvi je probio zaštite na iPhone-u, a onda su mu rekli kako to na Playstation-u 3 neće uspjeti da izvede.

I nije uspio punih pet nedjelja, koliko mu je trebalo da probije ‘savršenu’ Sonijevu zaštitu.

On Fejsbuk vjerojatno neće hakovati, barem ne u skoroj budućnosti, jer ga je vodeća društvena mreža angažovala u svoje redove

" Playstation 3 dugo je bio na glasu kao neprobojna konzola, ali kao što vidite ništa nije neprobojno", izjavio je tada Hotz.

On Fejsbuk vjerojatno neće hakovati, barem ne u skoroj budućnosti, jer ga je vodeća društvena mreža angažovala u svoje redove. Možemo samo zamisliti o kojoj je količini novca riječ, jer od čovjeka traže odricanje od onog za što vjerojatno živi, a to je probijanje sigurnosnih zaštita vodećih svjetskih korporacija.

500 dolara i više

Sada je Fejsbuk otišao i korak dalje. Pozvao je hakere da ‘rade’ na njemu, a one koji otkriju grešku (bug) obećao je poštene nagrade. Sa 500 eura i više! I nije Fejsbuk u tome prvi. Google isto radi već duže vrijeme.

Novac će dobiti samo oni koji prvi otkriju određenu ‘rupu’ u Fejsbukovoj sigurnosti. Koliko će dobiti zavisi o vrsti propusta. Za otkrivanje minimalnog propusta Fejsbuk će hakeru platiti 500 dolara, a kako je problem ozbiljniji proporcionalno raste i svota koju će haker inkasirati.

Alex Rice, Fejsbukov čovjek za sigurnost otkrio je kako su se hakerima do sada uglavnom zahvaljivali na web stranici, častili ih raznim poklonima i intervjuima za posao.

Alex Rice

Kakav mora biti bug?

Greška koju haker treba da nađu mora zadovoljavati i neke uslove. Mora biti takva da kompromituje integritet Fejsbukovih korisnika i haker je ne smije otkriti javno već treba dostaviti Fejsbuku. Takođe, haker ne može biti iz države koja je pod sankcijama SAD-a.

Bonus video: