Crnogorski srednjoškolci rješavali zadatke koje ne znaju ni svršeni studenti

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori poželjela je srednjoškolcima dobar rezultat i da se vrate kao pobjednici Olimpijade
119 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2011. 15:47h

Tri godine priprema i pred Crnom Gorom je prvo svjetsko takmičenje iz informatike.

Srednjoškolci Vuk Pejović, Luka Bulatović i Lazar Radinović iz Podgorice i Kosta Pavlović iz Kolašina, četvorka je koja će odmjeriti snage sa takmičarima iz preko 80 zemalja na 23. Međunarodnoj olimpijadi iz informatike (IOI) koja se od 22. do 27. jula održava u tajlandskom gradu Pataji.

Ista ekipa takmičila se na 19. Balkanskoj olimpijadi iz informatike završenoj 9. jula, u Rumuniji, gdje je Crna Gora, među 10 zemalja, ukupnim rezultatom mladića, bila na osmom mjestu.

Priprema za Tajland u Rumuniji

Uprkos rezultatu i neosvojenim medaljama, takmičari i njihov mentor Goran Šuković, profesor sa Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF), koji u kontinuitetu radi sa djecom, učešće na BOI u Rumuniji doživjeli su kao jednu vrstu pripreme za Tajland.

Zadaci koji su u Rumuniji bili teže rješivi ili bez rješenja, u međuvremenu su se slegli. Mladići su se za Tajland pripremali i ovih dana, pa su čak i u ponedjeljak, nakon kratke konferencije za novinare pripređene povodom odlaska na Tajland, umjesto koktela, ipak izabrali da sa mentorom još malo pogledaju zadatke, kako bi imali vremena da odmore i pripreme se za dalek put na koji kreću 21. jula.

"Konkurencija je jaka"

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Su K. Braun, uz osmjeh i napomenu da ih na Tajlandu čeka malo začinjenija hrana od one kod kuće, crnogorskim takmičarima je poželjela dobar rezultat i da se sa Olimpijade vrate kao pobjednici.

“Konkurencija je jaka i drugi takmičari se za ovo spremaju mnogo duže od nas”

Ipak, mladi takmičari ne vjeruju da je to moguće.

“Konkurencija je jaka i drugi takmičari se za ovo spremaju mnogo duže od nas”, kaže Lazar Radinović.

Iako zadovoljan dosad postignutim rezultatima, i činjenicom da je za kratko Crna Gora uspjela da obezbijedi mjesto na Međunarodnoj olimpijadi, Goran Šuković dijeli mišljenje učenika.

Crnogorska "četvorka" u Rumuniji

“Radim sa njima već tri godine i nadam se da će dostojno predstavljati Crnu Goru na tom takmičenju. Ipak, mi smo na početku puta. Među učesnicima su zemlje sa dužom tradicijom, koje takmičare pripremaju još dok su u osnovnoj školi, za razliku od nas, koji učesnike za takmičenje pripremamo dok su srednjoškolci”, kazao je on, dodajući da je jedan od planova da i među djecom iz Crne Gore u budućnosti počnu da traže onu koja su talentovana dok su još osnovci, kako bi, kao budući olimpijci bili ravnopravni sa drugima.

Uvijek se desi da neko "bljesne"

Prošle godine je na Međunarodnoj olimpijadi, održanoj u Kanadi, gdje je Crna Gora imala samo posmatrače, učestvovalo 85 zemalja. Šukoviće kaže da su, kada su u pitanju učesnici iz Jugoistočne Evrope, Hrvati svjetska klasa, a nisu daleko ni Bugari. Rusi i Kinezi su, prema njegovim riječima, standardno dobri.“Uvijek se desi da još neko ’bljesne’”, kazao je on ranije “Vijestima”, govoreći o očekivanjima na Tajlandu.

Zadaci koji očekuju takmičare su izuzetno teški, pa je Šuković mlade takmičare pripremao gradivom koje čak, kako je rekao, i neki njegovi student koji završe četverogodišnje studije, ne znaju.

Sa takmičenja u Rumuniji

“Koliko su teški zadaci najbolje govori činjenica da su prošle godine ljudi iz Googlea, koji je bio jedan od većih sponzora, dali zadatak koji je predstavljao problem sa kojim se oni godinama bore. Dali su ga na takmičenju s nadom da će ga neko od ove talentovane djece uraditi. Međutim, najbolji rezultat je bio 80 odsto riješenog problema“, kazao je Šuković.

Neke članove ekipe koji sada predstavljaju Crnu Goru, već naredne godine će zamijeniti “neki novi klinci”.

Prošle godine na Međunarodnoj olimpijadi, održanoj u Kanadi, Crna Gora je iamla samo posmatrače

Vuk je završio gimnaziju i prijavio se na sedam svjetskih univerziteta, smjer programiranje. Primljen je svuda, a on je izabrao Univerzitet McMaster u Hamiltonu, u Kanadi.

Lazar Radinović i Kosta Pavlović, koji su završili treći razred, moći će da se takmiče još naredne godine.

Jedini takmičar koji će još dvije godine moći da bude dio crnogorske ekipe je Luka Bulatović. On je sada završio drugi razred gimnazije.

Od nule do TajlandaKakav god da rezultat postignu na Tajlandu, učesnici iz Crne Gore su postigli mnogo.

Crnogorski učenici su, ne tako davno, 2008, na državnom takmičenju iz programiranja pokazivali loše rezultate, kada su oni najbolji na školskim takmičenjima osvojili nula bodova.

Kakav god da rezultat postignu na Tajlandu, učesnici iz Crne Gore su postigli mnogo

Nakon tako poraznog rezultata, PMF, Ispitni centar i kompanija Domen, agent registracije crnogorske internet oznake (.me) su krenuli sa pripremama talentovane djece.

Do sada su organizovane tri škole programiranja, koje se održavaju tokom ljetnjeg raspusta, profesori PMF-a tokom školske godine, u od septembra do aprila, rade sa djecom, kreiran je i sajt Pripremi.me, gdje se objavljuju razčičite grupe zadataka, koje učenici, da bi se pripremali za školska i državno takmičenje, rješavaju. U oktobru, 2010. je crnogorska ekipa debitovala na 18. BOI, održanoj na domaćem terenu, gdje su bili deveti.

Devet mjeseci kasnije, na 19. BOI u Rumuniji Crna Gora je bila osma. WebFest.me u Budvi, među gostima najveća imena iz Silicijumske dolineKompanija Domen koja je pokrovitelj crnogorske ekipe na Tajlandu, osim ulaganja u škole programiranja i takmičare iz informatike, planira i druge investicije u razvoj informaciono-komunikaiconih tehnologija (ICT) u Crnoj Gori. Izvršni direktor kompanije, Predrag Lešić, podsjetio je da je Domen organizator i domaćin WebFest.me konferencije, koja će biti održana u Budvi, 22. i 23. septembra.

Cilj WebFest.me konferencije je da okupi sve one koji su zainteresovani da čuju šta je sve potrebno za on-line biznis, te da upoznaju ljude koji stoje iza najupsješnijih internet servisa današnjice.

Osim predavača iz regiona, tom događaju će, kako je kazao, prisustvovati i neka od najvećih imena internet industrije, među kojima Met Mulenveg, osnivač WordPressa, vodeće aplikacije za objavljivanje blogova. Lešić je najavio i učešće Tonija Konrada, suosnivača About.me servisa, i jednog od najvećih investitora u on-line projekte iz Silicijumske doline.

Galerija

Bonus video: