Uginuli konj danima leži na Starom aerodromu

Čitalac reporter danas je odlučio da pošalje fotografije i upozna javnost sa užasnim prizorom.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2011. 11:51h

Već nekoliko dana na Starom aerodromu u blizini fudbalskog kampa leži mrtav konj, oko kojeg se širi nesnosan miris.

Niko od stanovnika i nadležnih službi nije reagovao, a s obzirom na temperaturu konj je već počeo da se raspada.

"Društvo čini sve što može da bi se zaštitile nedužne životinje, ali ne može sama da rješava sve probleme. Konji su veliki problem u gradu, i ne bih voljela da me neko pogrešno protumači, ali je činjenica da naša romska populacija drži konje u zaista neadekvatnim uslovima i zbog toga se dešava da oni crknu, ponekad, kao što je ovo slučaj i nadomak naselja i tu bivaju ostavljeni. Komunalna policija i nadležni trebali bi da povedu više računa o ovim stvarima i da pokuša da pronađe neko rješenje kako se nešto slično ne bi ponavljalo", kazala je Svetlana Manojlović iz Udruženje za zaštitu životinja.

Zamjenik glavnog komunalnog inspektora Zorica Ostojić kazala da će konj biti uklonjen čim JP “Čistoća” dobije rješenje o uklanjanju o uginule životinje.

Ona je istakla da je najvjerovatnije riječ o lešu koji je prošle sedmice pronađen kod Doma zdravlja na Starom Aerodromu, koji su kako pretpostavlja, mještani prenijeli blizu fudbalskog kampa.

Na pitanje novinara da li će komunalna policija preduzeti mjere protiv vlasnika konja koji ugrožavaju saobraćaj i ljudske živote u urbanim sredinama, Ostojić je rekla da to nije nadležnost komunalne policije.

Manojlović apeluje da se neko pozabavi problemom napuštenih konja, jer nadležne na to obavezuje Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja.

"Treba romsku populaciju edukovati i opominjati da ne muče životinje, jer smo svjedoci da udaraju konje kojima su vezane prednje noge. Dešava se da konji budu ranjeni ili danima leže na ulici ili pored puta da leš može svako da vidi što je strašno", kazala je ona.

Prije mjesec i po na Starom aerodromu je u blizini popularne Vukovarke dežurni veterinar veterinarske ustanove MontVet Tomo Živković došao da uspava konja koji je čitavog dana zbog povrijeđene noge stajao na travnjaku ispred te stambene zgrade.

Bonus video: