EKIP priprema teren za uslugu prenosa broja

"Za prenos broja pretplatnik podnosi zahtjev. Prenos broja se može obaviti iz fiksne u fiksnu kao i iz mobilne u mobilnu mrežu“, objasnili su iz EKIP-a.
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2011. 15:12h

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) potpisala je danas ugovor sa slovenačkom kompanijom Teletek za implementaciju sistema centralne baze podataka prenesenih brojeva i uslugu administriranja u periodu od četiri godine.Usluga prenosivosti brojeva koja se koristi u većini zemalja regiona i svijeta, omogućava pretplatniku da pređe kod drugog operatera, a da pri tom zadrži svoj telefonski broj.Pravilnik o prenosivosti brojeva, koji je donio EKIP, propisuje postupak prenosa broja, kao i uslove za tu uslugu."Za prenos broja pretplatnik podnosi zahtjev. Prenos broja se može obaviti iz fiksne u fiksnu kao i iz mobilne u mobilnu mrežu“, objasnili su iz EKIP-a.Za uslugu prenosivosti broja, kako su dodali, operator primalac zahtjeva naplaćivaće posebnu naknadu od pretplatnika, koja će biti adekvatna stvarnim troškovima operatora.Novi prenos broja je moguć nakon tri mjeseca od posljednjeg prenosa."Prenos broja će se realizovati u roku od najviše pet dana od dana podnošenja zahtjeva, a pretplatnik će biti bez servisa najduže tri sata onoga dana kada je zakazan prenos broja”, rekli su iz EKIP-a.Agencija je krajem prošle godine raspisala tender za izbor najpovoljnije ponude za nabavku usluge administriranja sistemom centralne baze podataka prenesenih brojeva. Procijenjena vrijednost javne nabavke iznosila je 500 hiljada eura.Usluga prenosivosti borjeva u Crnoj Gori bi trebalo da počne da se primjenjuje od avgusta, kako je i predviđeno Zakonom o elektronskim komunikacijama. Usluga prenosivosti broja u svijetu se koristi još od 1997. godine u čak 40 zemalja. Mogućnost prenosivosti utiče na operatere da više vode računa o cijenama, pa je to jedini legitiman način da svojim cijenama destimulišu pretplatnike da prelaze kod drugih operatera.

Ugovor su potpisali izvršni direktor EKIP-a Zoran Sekulić i direktor Teleteka Tomislav Gačnik. Iz EKIP-a su saopštili da je firma Teletek osnovana 2004. godine i da se bavi razvojem usluga u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija, interneta, bankarstva i osiguranja.

Bonus video: