Prvi počeli, sad masovno odlaze: Amerikanci gase Fejsbuk profile

Crna Gora bi uskoro trebalo da počne da bilježi pad broja korisnika. Još samo 37.000, pa da pređemo 50 odsto ukupnog broja stanovništva koje koristi Fejsbuk
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2011. 19:49h

Broj Fejsbuk korisnika u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i Kanadi dramatično opada, rezultati su istraživanja Inside Facebook stranice.

Prema njihovoj analizi, naloge na toj društvenoj mreži je tokom maja samo u Americi deaktiviralo 6 miliona korisnika.

Erik Eldon iz Inside Facebooka, u razgovoru za Daily Mail navode da je u pitanju "prirodno zasićenje" i da se može desiti bilo gdje.

"U trenutku kada Fejsbuk dostigne broj korisnika koji čini oko 50 odsto ukupnog stanovništva u određenoj zemlji, dalji rast je obično usporen", kaže on.

Ranije ove godine saopšteno je da je polovina Velike Britanije na toj društvenoj mreži, a prošlog mjeseca je naloge zatvorilo njih oko 100.000. Broj Kanađana koji su zatvorili naloge je 1,5 miliona, a trend je prisutan i u Rusiji i Norveškoj.

U Fejsbuku su, s druge strane, zadovoljni rastom broja korisnika i načinom na koji ljdui uopšte doživljaju tu društvenu mrežu. U saopštenju kompanije navodi se da se na mrežu svakog dana prijavi više od polovine aktivnih korisnika.

Fejsbuk osporava Eldonovu analizu i navodi da je, sudeći prema mjerenjima comScore kompanije, tokom maja zapravo zabilježen porast broja korisnika za oko 21 odsto.

Drugim analitičarima je bliža Eldonova teorija po kojoj na svim tržištima dolazi do zasićenja.

Internet psiholog Grejem Džons kaže da su ljudi strašno uzbuđeni oko novih stvari i da im se raduju, ali da ih nakon nekog vremena odbacuju.

"U svim aspektima naših života mi smo zavisni od novih stvari, pa ni Fejsbuk ne bi trebalo da je izuzetak", dodaje Džons.

FEjsbuk je sa 100 miliona korisnika u 2008, narastao na mrežu sa današnjih preko 700 miliona. Iako korisnici u Americi možda napuštaju tu društvenu mrežu, Meksiko, Brazil, Indija, Indonezija, Filipini, tokom maja bilježe sve veći broj novih korisnika. U izvješću se također navodi da svaki od tih zemalja bili prvi kupci ove stranice.

Korisnici iz zemalja u kojima je, prema izvještaju Inside Facebooka sada zabilježen pad, su među prvima koji su mogli da kreiraju profile na Fejsbuku.

I Crna Gora blizu "pada"

Prema Eldenovoj logici, Crna Gora bi uskoro trebalo da počne da bilježi pad broja korisnika. Prema podacima koje je objavio analitički portal Socialbakers na Fejsbuku je 294.000 korisnika iz Crne Gore, a prema prvim rezultatima popisa stanovništva, koje je Monstat objavio nedavno, stanovnika je oko 625.000.

Još samo 37.000, pa da pređemo 50 odsto ukupnog broja stanovništva...

Bonus video: