U KCCG prvi put urađena endovaskularna intervencija krvnih sudova potkoljene regije

Načelnik Centra za vaskularnu hirurgiju Perica Maraš kazao je da se intervencija radi kod veoma teških pacijenata, koji su nekad hirurški veoma teško ili praktično nerješivi
674 pregleda 0 komentar(a)
Ara Ugurluoglu, Foto: Boris Pejović
Ara Ugurluoglu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.10.2018. 16:00h

U Kliničkom centru Crne Gore (KC) u protekla dva dana kod šest pacijenata je prvi put urađena endovaskularna intervencija krvnih sudova potkoljene regije. Intervenciju je radio dr Ara Ugurluoglu sa Univerzitetske klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju u Salzburgu.

Prema navodima svojih crnogorskih kolega, koji su prisustvovali intervenciji, u pitanju je postupak kojom se otklanja suženje krvnih sudova, što je dosad rađeno djelimično hirurškim putem.

Endovaskularna intervencija je mehaničko širenje krvnog suda stentom ili balonom. U KC zasad imaju preporuke samo za balone, a ljekari navode da su u pitanju specijalni baloni u kojima su ljekovi, koji se u organizmu potpuno rastvore za tri mjeseca i na mjestu gdje su utisnuti, liječe krvni sud od novog suženja.

Načelnik Centra za vaskularnu hirurgiju Perica Maraš kazao je da se intervencija radi kod veoma teških pacijenata, koji su nekad hirurški veoma teško ili praktično nerješivi.

“To su veoma teški pacijenti, najčešće dijabetičari sa komplikacijama, ne samo na krvnim sudovima, već i na drugim sistemima”, kazao je on.

Odgovarajući na pitanje gdje su i kako do sada tretirani takvi pacijenti, Maraš je kazao da su oni djelimično liječeni u KC, ali i da su one čije je zdravstveno stanje zahtijevalo proceduru kakva je ovih dana prvi put rađena u toj zdravstvenoj ustanovi, slali u veće centre, van Crne Gore.

Preciznih podataka o broju pacijenata koji čekaju na takvu intervenciju, prema riječima Maraša, nema. Očekuje da će za sve kojima je intervencija neophodna, ona biti završena “u skorije vrijeme”.

Iz KCCG su kazali da će posjeta ljekara iz Salzburga pomoći u obučavanju domaćeg kadra, te usaglašavanju protokola koji su neophodni da endovaskularna intervencija krvnih sudova potkoljene regije postane standard u toj ustanovi.

Bonus video: