Kompanija Šel gradi ogromnu plutajuću rafineriju

Naftna kompanija Šel gradi najveći plutajući objakat na svijetu koji će biti dug kao četiri fudbalska terena i težak čak šest puta više od nosača aviona.
180 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2011. 18:50h

Zvaničnici kompanije Šel (Shell) su danas otkrili planove za izgradnju ogromne plutajuće rafinerije Prelude u projektu vrijednom 10 milijardi dolara. Brod će omogućiti skupljanje gasa pomoću platformi za bušenje i, istovremeno, njegovu obradu, bez potrebe za transportom do rafinerije na kopnu.

Kompanija Šel će praviti bušotine u potrazi za gasom na novim poljima stotinama milja udaljenim od najbližeg kopna. Takođe, ovaj brod će biti prvi koji će se koristiti na kompanijinom polju koje se takođe naziva Prelude. Od zapadne obale Australije je udaljeno 200 km.

Plutajuća rafinerija je sljedeće logično rješenje za kompanije, jer su nalazišta sve udaljenija

Brod dug 488 metara i težak 260.000 tona kada je prazan i 600.000 kada je pun, dizajniran je tako da na moru može izdržati uragan pete kategorije.

Gas se nakon estrakcije premješta na posebne produkcijske platforme, odakle se onda odvodi cijevima u brod, gdje se pretvara u tečno agregatno stanje hlađenjem na -162 C.

Ovim procesom se skoro 600 puta smanjuje zapremina gasa. Nakon toga se prebacuje u tankere koji ga mogu transportovati širom svijeta.

Brod će biti sagrađen u južnokorejskom brodogradilištu. Koristiće se pet puta više čelika nego što se koristilo pri izgradnji mosta u Sidnejskoj luci. Trebao bi biti završen do 2017. godine. Na polju Prelude će biti usidren 25 godina.

Galerija

Bonus video: