MekDonalds: Mašine umjesto ljudi

Dio blagajni u 7.000 restorana širom Evope trebalo bi da zamijene terminali sa ekranima osetljivim na dodir, na kojima će korisnici sami naručivati i plaćati karticama.
159 pregleda 0 komentar(a)
Mek Donald, Foto: Fewdblog.com
Mek Donald, Foto: Fewdblog.com
Ažurirano: 17.05.2011. 09:09h

Dio blagajni u 7.000 restorana širom Evope trebalo bi da zamijene terminali sa ekranima osetljivim na dodir, na kojima će korisnici sami naručivati i plaćati karticama, rekao je u razgovoru za "Fajnenšl tajms" predsjedik "Mekdonalds Jurop" Stiv Isterbruk.

"Naručivanje jela se nije promijenilo 30 ili 40 godina", rekao je Isterbruk.

Odluka o uvođenju terminala je dio plana koji bi trebalo da atmosferu u restoranu učini udobnijom i prijatnijom i da privuče korisnike.

Firma je već u okviru tog programa počela modernizaciju proizvodnje, produžila radno vrijeme i ponudila nove menije, ukazao je FT.

Prema Isterbruku, promjene će pojednostaviti život korisnicima i poboljšati efikasnost.

Prosječno vrijeme transakcije po jednom gostu bi trebalo da se skrati za tri do četiri sekunde.

Lanac restorana brze hrane "Mekdonalds" usluži dnevno u Evropi dva miliona korisnika.

Mnogo maloprodajnih i trgovinskih firmi u Evropi u posljednje vrijeme ima problema sa stagnacijom ili padom prometa.

"Mek" je, međutim, u prvom tromjesečju u Evropi iskazao godišnji rast prometa u objektima otvorenim najmanje godinu dana od 5,7 odsto. To je bio najviši rast od tri glavna regiona firme.

"Mekdonalds" zahvaljujući novoj tehnologiji dobija više informacija o navikama potrošača. Supermarketi i drugi maloprodajne firme imaju tekuće informacije o kupovnim navikama mušterija, koje dobijaju iz programa kartica vjernosti, dodao je FT.

Bonus video: