Porodica iz Švedske sprovela šestomjesečni ekološki eksperiment

Ova četvoročlana porodica je napustila privremeno svoj dom iz 70-tih godina prošlog vijeka i gotovo 10 godina star automobil.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2011. 17:37h

Članovi porodice Lindel, iz Heselbija u Švedskoj, učesnici ekološkog projekta "Život od jedne tone", uspjeli su za tri mjeseca da smanje godišnju emisiju ugljen-dikioskida po osobi na 2,6 tona, sa dosadašnjih 7,3 tone, odnosno za 64 odsto.

Reč je o projektu, u kojem su kompanije "A-hus", "Vattenfall" i "Volvo" zajedno sa specijalizovanim partnerima ICA i "Siemens" stvorili ekološki svjesno domaćinstvo sa ciljem da se štetna emisija smanji na samo jednu tonu godišnje.

Porodica Lindel koja će u projektu učestvovati šest mjeseci, ima četiri člana -roditelji i dvoje djece.Oni su napustili privremeno svoj dom iz 70-tih godina prošlog vijeka i gotovo 10 godina star automobil.

Preselili su se u potpuno novu, klimatski optimizovanu drvenu vilu (djelo kompanije A-hus) i koriste električni "volvo C30", a kompanija "Vattenfall" snabdjeva domaćinstvo obnovljivom energijom i tehnologijom, dok su specijalizovani partneri ICA i "Siemens" zaduženi za hranu i kućne aparate.

Alisija Lindel navela je da do sada nijesu imali nekih velikih odricanja, zahvaljujući primjeni viskoh tehnologija, ali da će završni potez, ka postizanju cilja od smanjenja emisje na jednu tonu godišnje biti daleko teži.

Najveći napredak su postigli na polju prevoza i potrošnje električne energije. Emisije u transportu smanjene su za čak 93 odsto, a vila u kojoj se eksperiment odvija istovremeno je i kuća i proizvođač struje, pa se ne može upoređivati s klasičnim domovima.

Nova kuća posjeduje zidove prekrivene solarnim jedinicama koje prilikom proizvodnog procesa možda bilježe veći nivo ugljen-dioksida, ali to kompenzuju dramatičnim smanjenjem emisije iz potrošnje električne energije.

Smanjenoj emisiji doprinio je i vegetarijanski jelovnik, jer se porodica fokusirala na kupovinu hrane s najmanjim klimatskim uticajem.

Organizatori eksperimenta navode da posljednji korak ka emisji od jedne tone predstavlja -takozvani "paket". U njemu su sadržane emisije koje se pojavljuju prilikom proizvodnje osnovnih stvari kao što je sama kuća, solarne jedinice, automobil, nameštaj i odeća.

Koliko god su kuća, automobil i kućni aparati štedljivi, sama njihova proizvodnja stvara štetne emisije ugljen-dioksida.Na taj aspekt ne može se uticati i on predstavlja fiksni "paket" od 900 kilograma, tako da će postizanje emisije od samo jedne tone biti veliki izazov.

Bonus video: