Računara je dovoljno, ali se ne koriste na pravi način

Kao razlog nemanja Interneta kod kuće 34,8% ispitanika je navelo da ne zna da ga koristi, 32,1% da je pristup Internetu skup, 26,3% da je neophodna oprema za pristup internetu skupa
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2011. 12:02h

Procenat crnogorskih domaćinstava koja imaju računar niži je od procenta u zemljama Evropske unije, ali je veći u odnosu na veći broj novih članica, te u odnosu na većinu zemalja kandidata za ulazak u EU, saopšteno je na prezentaciji rezultata istraživanja koje je za Agenciju za elektronske komunikacije uradila agencija DeFacto Consultancy.

Pristup računaru u kući ima 66,5% ispitanika, a pristup Internetu 59,3% bez obzira da li ga koristi ili ne.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od 1. do 28. februara 2011. godine na uzorku od 1.503 ispitanika i 500 preduzeća.

Trećina misli da je internet skup

Metodologija istraživanja je prilagođena propisanoj metodologiji koju koristi EUROSTAT, nakon izmjena koje su učinjene 2008. godine. Izvršeno je istraživanje o zadovoljstu korisnika uslugama fiksne telefonije, mobilne telefonije , interneta i distribucije TV programa.

Ministar za informaciono društvo, Vujica Lazović, kazao je u Ministarstvu nisu zadovoljni kada se pogleda za šta sve crnogorski korisnici upotrebljavaju interent, te da bi bolje bilo da, između ostalog, bude veći procenat onih koji će koristiti servis interent kupovine

Kao razlog nemanja Interneta kod kuće 34,8% ispitanika je navelo da ne zna da ga koristi, 32,1% da je pristup Internetu skup, 26,3% da je neophodna oprema za pristup internetu skupa.

Internet je u zadnja tri mjeseca koristilo 54% ispitanika, a od toga 72% svakog dana, ili gotovo svakog dana. Internet nikada nije koristilo 40% ispitanika.

Najviše ispitanika internet koristi kod kuće, njih 89%. Internet se najviše koristi za slanje email-ova 67,6, čitanje vijesti, 51,9%, pristup socijalnim mrežama, čatovanje 49,5%, telefoniranje 41,3%.

Lazović nije zadovoljan

Upotreba naprednih interent servisa je na niskom nivou, što je za očekivati, jer među crnogorskim korisnicima inetrneta najiše je onih mlađe dobi, koji, između ostalog, ne posjeduju kreditne kartice, niti su finansijski sposobni da koriste servise kupovine.

Ministar za informaciono društvo, Vujica Lazović, kazao je u Ministarstvu nisu zadovoljni kada se pogleda za šta sve crnogorski korisnici upotrebljavaju interent, te da bi bolje bilo da, između ostalog, bude veći procenat onih koji će koristiti servis interent kupovine.

Kvalitetom internet servisa zadovoljno je 86% ispitanika, dok je cijenom zadovoljno 69,2% ispitanika. Da bi trebalo da ima više Internet servis provajdera smatra 52,2% ispitanika. Uslugom podrške za korisnike zadovoljno je 81,8% ispitanika, a najviše ispitanika 26,4% je nezadovoljno vremenom čekanja na odgovor.

Mobilni telefon u Crnoj Gori ima 94,6% ispitanih, od čega njih 52% ima jedan, 26,7% dva, a 15,9% tri mobilna telefona.

Samo je Bugarskih preduzeća manje na netu

Kada su crnogorska preduzeća u pitanju, većina koristi računare u poslovanju. Računare je u poslovanju u januaru 2011. godine koristilo 96,4% preduzeća, a 55,9% zaposlenih je bar jednom nedeljno koristilo računar.

Pristup internetu u januaru 2011.godine je imalo 94,9% preduzeća, a 54,5% zaposlenih je koristilo računar koji ima pristup internetu. ADSL konekciju je imalo 89,5% preduzeća

Upotreba internih kompjuterskih mreža, koje povezuju makar dva računara, Crnu Goru stavlja visoko na listu, i preduzeća u tom smislu premašuju prosjek EU (80%), ali je Crna Gora na začelju kada su u pitanju bankarske ili finansijske transakcije (64%), kao i kada je komunikacija preduzeća sa javnim vlastima putem interneta u cilju dobijanja oderđenih informacija u pitanju (43%).

Prezentaciju na internetu ima 43% crnogorskih preduzeća (samo je Bugarska iza Crne Gore - 39%).

Bonus video: