Miranović odustala od novih kola

“Predmetna javna nabavka se obustavlja jer je prestala potreba za predmetom javne nabavke i javna nabavka se neće ponavljati tokom budžetske ili finansijske godine”, navodi se u odluci koju je 31. oktobra potpisala direktorica
180 pregleda 13 komentar(a)
Anastazija Miranović, Foto: Filip Roganović
Anastazija Miranović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 09.11.2018. 16:10h

Direktorka Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović odustala je od trgovine novog službenog automobila vrijednog 25.000 eura.

“Predmetna javna nabavka se obustavlja jer je prestala potreba za predmetom javne nabavke i javna nabavka se neće ponavljati tokom budžetske ili finansijske godine”, navodi se u odluci koju je 31. oktobra potpisala direktorica.

Odluka je donijeta dan nakon što su “Vijesti” objavile tekst o planu trgovine novog automobila, zbog kojeg je Muzej odustao od kupovine stručne opreme.

“Predmetni automobil kupuje se za potrebe Narodnog muzeja Crne Gore, s obzirom na to da su postojeći, stari preko petnaest godina, iako u voznom, u prilično nesigurnom i nebezbjednom stanju, a potrebe za istim svakodnevne”, kazali su tada iz ove institucije na pitanja “Vijesti” za koga je namijenjen automobil i da li je za novu direktoricu.

Tender za automobil je raspisan 18. oktobra, malo više od dvije nedjelje nakon što su izvršene posljednje promjene u Planu javnih nabavki Narodnog muzeja.

Njime se traži automobil, ali se odustalo od opreme za konzervaciju vrijedne 6.000 eura i 15.000 eura kompjuterske opreme.

Tenderskom dokumentacijom je bilo precizirano da u pitanju mora biti metalik-crna limuzina, a među obaveznom opremom su, između ostalog, vazdušne zavjese, kontrola pri vožnji u brdima i mogućnost telefoniranja.

Miranović se na čelu Narodnog muzeja nalazi od 24. maja, kada je smijenjena njena prethodnica Vjera Borozan.

Od kako je preuzela Narodni muzej, ovo je njena druga promjena Plana javnih nabavki.

U prvoj promjeni Plana ona je tražila da se sa 80.000 na 86.000 eura povećavaju troškovi namijenjeni za održavanje zgrada.

Miranovićeva se nedavno našla u središtu skandala kada je iskoristila položaj i resurse ustanove kulture kojom rukovodi svega nekoliko mjeseci kako bi predstavila najnoviju modnu liniju, u sklopu umjetničko-modnog projekta “Eros, krv i svetost”, čiji je koautor poznati slikar Dimitrije Popović.

Za snimanje fotografija manekenki u modelima direktorice Narodnog muzeja iskorišćene su prostorije i eksponati Dvorca kralja Nikole. Manekenke su u modelima Miranovićeve slikali i na drevnim nadgrobnim spomenicima - stećcima.

Narodni muzej suočava se sa nestankom najmanje 3.000 umjetničkih djela. Međutim, javnost ni nakon godinu nije dobila nikakav bilans nestalih predmeta.

Javnost su šokirali i uslovi u glavnom depou Narodnog muzeja - vlaga u prostoriji u kojoj se čuvaju predmeti i umjetnine, a krov prokišnjava.

Bonus video: