Pola građanstva na Fejsbuku: Je li to dobro ili loše?

A biće tek posebno zanimljivo vidjeti koliko je cifri 268.960 blizu podatak o informatički pismenim građanima Crne Gore, nakon rezultata popisa koji je u toku…
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2011. 15:01h

Crna Gora ima preko 268.000 korisnika na Facebooku! Preciznije - 268.960. Podatak da je skoro svaki drugi građanin male balkanske države na toj društvenoj mreži, mogao bi da nas raduje, jednako koliko može biti poražavajući.

Može da raduje to što smo dio globalne pomame. Neki dan, u prilogu TV "Vijesti" na istu temu, jedna djevojčica iz Podgorice kaže da u njenoj školi svi imaju otvorene profile na Facebooku. Osim dva učenika iz njenog odjeljenja. Izuzetak su, kaže, i prvaci i učenici drugog razreda. Na Facebooku, priča ona, najprije doznaju šta je za domaći. A i zabave se.

Radule Novović, savjetnik ministra za informaciono društvo, kaže da je “svako korišćenje računara, posmatrano u ovom kontekstu, dobro”.

Kompjuter ne ujeda

Dobro je, navodi on, jer doprinosi prevazilaženju straha od savremenih tehnologija. Ljudi, koristeći Facebook i slične servise, shvataju da je računar jednostavan za upotrebu, da ga je lako koristiti. Ipak, u Ministarstvu za informaciono društvo (MID) navode da, uprkos podatku da je na Facebooku skoro svaki drugi građanin Crne Gore, može biti loše ako se računar koristi samo za aktivnosti na toj društvenoj mreži.

“To je naročito karakteristično za dio populacije koji, vjerovatno, najviše koristi računar, a to su srednjoškolci i studenti. Ključno je pitanje da li se računar većinom ili samo koristi za zabavu, odnosno komunikaciju, ili zabavnu komunikaciju, ili i zato, ali i za edukaciju. Nema sumnje da je internet najbitniji segment modernih komunikacija, odnosno razmjene informacija. Sigurno je da će tako biti i ubuduće. Ali, internet ne služi samo za to”, kaže Novović.

  • 268.960 profila na Facebooku znači da su korisnici morali proći kroz proces registracije. Ne posebno složen, ništa drugačiji od bilo koje druge procedure registracije negdje na globalnoj mreži. Za one koji ne razumiju engleski, tu je i pomoć na maternjem jeziku (koji god on bio). Ako je neko uspio da registruje nalog na Facebooku, mogao bi bilo gdje drugo. Sjajno.
    • 268.960 naloga znači isto toliko e-mail adresa na koje su ti nalozi registrovani. I to bi moglo da nas raduje – toliki broj otvorenih e-mail naloga ukazuje na jedan zavidan nivo informatičke pismenosti.
    • 268.960 profila na toj društvenoj mreži trebalo bi da nas obraduje i jer ti korisnici manje ili više imaju neku aktivnost koja se vezuje za upotrebu računara. Postavi status, podijeli sadržaj sa drugima – ovdje video, tamo sliku, čestitaj rođendan, lajkuj albume prijatelja, znanih i neznanih... Sve to zahtijeva određene radnje koje podrazumijevaju da se korisnik snalazi u datom okruženju, da je sa njim familijaran, ali i da umije da koristi tastaturu i, makar zbog pisanja statusa, ćaskanja sa prijateljima… nauči raspored karaktera na njoj.

    I šta je onda poražavajuće i čitavoj priči?

    Ali Baba i 40 razbojnika

    Da je svaki od 268.960 korisnika Facebooka iz Crne Gore sam prošao kroz proces registracije naloga na toj društvenoj mreži, tada ne biste dolazili u situaciju da vam neko koga pratite dok registruje nalog na nekom drugom servisu, kaže kako upravo unosi tekst korisnicko_ime_*. Zašto zvjezdica? “Pa piše tako”, kaže, “traži se da se pored korisničkog imena unese zvjezdica…”

    Velik je, nažalost, broj korisnika čije aktivnosti možete svakodnevno pratiti na Facebooku uz utisak da stvari idu kako treba. A onda vas isti takvi korisnici pitaju da im otvorite e-mail nalog. Razlog? Ne razumiju proceduru.

    Procedura registracije e-mail naloga na bilo kojem servisu na internetu jednaka je proceduri registracije Facebook profila. I, vjerovali ili ne, svodi se na popunjavanje obrasca koji se ne razlikuje od bilo kojeg obrasca koji vam na različitim šalterima službenici traže da popunite iz ovih ili onih razloga.

    Tamo gdje se traži ime, unesete ime, traži se prezime, unesete prezime, datum rođenja – unesete kad ste rođeni. I tako redom. Razlika mogu biti podaci kao što su korisničko ime i lozinka – a to vam je ključ za ulazak na sistem. Kao u priči “Ali Baba i 40 razbojnika”.

    Da bi ušao u pećinu u kojoj su razbojnici sakrili blago, siromašni persijski zanatlija je morao izgovoriti riječi koje otvaraju vrata pećine – “Sezame, otvori se”.

    Prisustvo na Facebooku je manje karakteristično za osobe iz Crne Gore koje imaju preko 35 godina

    Na internetu, kako biste pristupili servisu koji zahtijeva registraciju, morate imati podatke kao što su korisničko ime i lozinka: korisničko ime da se predstavite kao “Ja sam taj i taj” i lozinku, koja je ključ za vrata vaše pećine.

    Ostalo se opet svodi na podatke kakve može da zahtijeva službenik u Poreskoj upravi, u Upravi za nekretnine, gospođa na šalteru pošte gdje popunjavate neku uplatnicu…

    Imate isti ljuč za više vrata?

    Ali proces registracije na internetu je iz nekog razloga bauk za veliki broj domaćih korisnika. A kažu da je čak njih 268.960 registrovano na Facebooku.

    Šta je sa otvorenim mailovima? Broj otvorenih e-mail naloga ne znači da se ti nalozi koriste za ono čemu su namijenjeni - razmjenu elektronske pošte.

    Koliko osoba znate koje su otvorile e-mail isključivo jer im adresa e-pošte treba za registraciju Facebook profila? Sasvim je moguće da te iste osobe čak koriste istu lozinku i za pristup Facebooku i za e-mail. Ako ga uopšte koriste.

    Ako je to slučaj, onda je takav izbor sasvim pogrešan – niko im nije objasnio da ti podaci nemaju veze jedan sa drugim i da je prilično nesigurno imati isti ključ za sva vrata…

    A kako bi dobro bilo da svaki korisnik od onih 268.960, koliko statistika kaže da nas je iz Crne Gore na Facebooku, stvarno koristi svoj mail, i da redovno razmjenjujemo sadržaje sa drugima koristeći prednosti jednog od prvih internet servisa.

    Podsjeti me što to bješe google...

    Šta je još porazno kod podatka da Crna Gora ima 268.960 korisnika na Facebooku? Držeći nastavu na osnovnom kursu računara upoznala sam velik broj onih koji imaju kreirane profile na toj društvenoj mreži – već nakon prvih časova mi pošalju zahtjev za prijateljstvo, poneku poruku.

    Porazno je što, kako idu časovi, velik procenat tih polaznika pokazuje da ne vlada drugim vještinama. Ne razumiju šta je i čemu služi Desktop, kako se kreiraju folderi i dokumenta, šta je uopšte organizacija dokumenata u računaru, Word još i nekako savladamo - ako ne računamo pisanje formula, tabove, header i footer, kreiranje tabela koje nisu nastale jednostavnim definisanjem broja kolona i redova…), i onda Excel postaje noćna mora.

    Još poraznije je saznanje da isti oni koji se snalaze na Facebooku nikad nisu čuli za Google. Što većina stranicama na internetu ne pristupa direktnim unosom adrese u adresno polje, već kad jednom čuju za Google, onda radije u polje za unos ključne riječi za pretragu unose traženi pojam, i stranici pristupaju preko nekog od dobijenih rezultata…

    I naravno, popis

    Kada je u pitanju odnos muškaraca i žena, na Facebooku je više korisnika muškog pola iz Crne Gore – 55 odsto, dok je žena 10 odsto manje (45 odsto)

    „Generalno, društvene mreže popularizuju internet i ICT uopšte, ali za pismenost i znanje treba malo više od popularizacije. Treba motiv, trud i vrijeme“, kaže profesor na podgoričkom Elektrotehničkom fakultetu Božo Krstajić.

    A biće tek posebno zanimljivo vidjeti koliko je cifri 268.960 blizu podatak o informatički posmenim građanima Crne Gore, nakon rezultata popisa koji je u toku…

    Kafana je ljudima draža od pozorišta

    Internet, svojim enormnim rastom i razvojem novih servisa, sa jedne strane povećava mogućnosti za obrazovanje, posao, zabavu… ali, kaže profesor Krstajić, sa druge strane ugrožava privatnost pojedinaca i otežava pronalaženje i odabir tačnih i autorizovanih informacija.

    „Facebook je najpopularnija društvena mreža i jedan od najboljih proizvoda WEB 2.0 tehnologije. Kroz te mreže se ogleda moć interneta, ali i (ne)jasna granica izmežu virtuelnog i realnog. Društvene mreže su jedna vrsta virtuelnog ugostiteljskog objekta – kafane, gdje klijenti dođu da vide i da budu viđeni, da pričaju i čuju, donesu i uzmu…, bez nekih strogih formi i pravila (kao u kafani). Ako tome dodamo da je ovo virtuelni prostor i još skoro besplatan, eto razloga zašto pola Crne Gore ima otvoren Facebook nalog”, kaže Krstajić i dodaje da su “i klasični ugostiteljski objekti u Crnoj Gori posjećeniji od pozorišta, fakulteta, galerija, biblioteka…”

    Muškarci prednjače

    Sa 268.960 korisnika, prema portalu Socialbakers.com, Crna Gora zauzima 105. poziciju na listi zemalja u kojima se koristi Facebook društvena mreža.

    Od tog broja, najviše je korisnika između 18 i 24 godine starosti (37 odsto). Slijede korisnici između 25 i 34 godine (26 odsto), potom oni uzrasta između 13 i 15 godina (14 odsto), i korisnici starosne dobi 16 do 17 godina (11 odsto).

    Prisustvo na Facebooku je manje karakteristično za osobe iz Crne Gore koje imaju preko 35 godina. Tako je onih koji imaju između 35 i 44 godine 8 odsto, osoba između 45 i 54 godine je dva odsto, dok po jedan odsto zauzimaju osobe starosti od 55 do 64, odnosno one preko 65 godina.

    Kada je u pitanju odnos muškaraca i žena, na Facebooku je više korisnika muškog pola iz Crne Gore – 55 odsto, dok je žena 10 odsto manje (45 odsto).

    Bonus video: