Stiven Hoking sahranjen u Kembridžu

Zvono u crkvi odzvonilo je 76 puta, po jedan za svaku godina života čuvenog profesora
85 pregleda 2 komentar(a)
Stiven Hoking sahrana, Foto: Reuters
Stiven Hoking sahrana, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.03.2018. 19:52h

Slavni britanski astrofizičar Stiven Hoking sahranjen je danas u Crkvi Svete Marije Velike u Kembridžu, u prisustvu više stotina ljudi.

Hoking je preminuo 14. marta u 77. godini, u svom domu u Kembridžu, gdje je živio i predavao više od pedeset godina.

Zvono u crkvi odzvonilo je 76 puta, po jedan za svaku godina života čuvenog profesora, navodi BBC.

Stotine ljudi ispred crkve aplauzom su ispratile vozilo s kovčegom, na čijem su vrhu bili bijeli ljiljani, koji predstavljaju univerzum, i bijele ruže, kao simbol zvijezde sjevernjače.

Jedan od nekoliko govornika na sahrani bio je glumac Edi Redmejn koji je glumio Hokinga u filmu "Teorija svega" iz 2014. godine.

Govore u čast Hokinga održali su i njegov najstariji sin Robert, Hokingova nekadašnja studentkinja Fej Dauker i astronom Martin Ris.

Sahrani je prisustvovao i američki investitor Ilon Mask, osnivač i direktor kompanija Spejseks i Tesla, kao i britanski pisac i glumac Alan Benet, prenosi BBC.

Hokingovi posmrtni ostaci biće položeni 15. juna pored još jednog velikana iz svijeta nauke, Isaka Njutna, u Vestminsterskoj opatiji u Londonu.

Hoking, jedan od najcjenjenijih naučnika današnjice, bio je kosmolog, astronom, matematičar i autor brojnih knjiga uključujući i "Kratku istoriju vremena" koja je prodata u više od deset miliona primjeraka.

Fizičar je bio godinama u invalidskim kolicima jer je bolovao od amiotrofične lateralne skleroze i govorio je uz pomoć računarskog sintisajzera.

Bonus video: