Spameri koriste stanje u Japanu: Lažne SMS poruke i e-mailovi o radijaciji

Katastrofe kao što je ova u Japanu pravi su izazov za autore lažnih poruka, koji šire zlonamjerni kod
0 komentar(a)
Japan, zemljotres, cunami, Foto: Reuters
Japan, zemljotres, cunami, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2011. 12:12h

Lažne SMS poruke i e-mailovi u kojima se primaoci upozoravaju da se radijacija iz Fukušima nuklearke širi van Japana kruže ovih dana širom Azije, piše BBC.

Tekstualne poruke navodno stižu od BBC-ja. U porukama se primaoci upozoravaju da bi trebalo da preduzmu potrebne mjere i zaštite se od mogućih posljedica zračenja.

Iako je BBC negirao da je autor poruke, stanovništvo je uznemireno, posebno na Filipinima.

BBC prenosi pisanje više medija da zaposleni u školama šalju djecu kući, u strahu od radijacije. Vlada Filipina je demantovala glasine.

Katastrofe kao što je ova koja se dešava u Japanu pravi su izazov za autore lažnih poruka, koji računajući na naivnost primaoca na taj način šire zlonamjerni kod, koji može da nanese štetu mobilnom uređaju ili računaru primaoca.

Američki CERT (Computer Emergency Readiness Team) upozorava korisnike da bi trebalo da budu oprezni kada su slične poruke u pitanju, jer su one potencijalan izvor prevare. Takvim porukama se često šire virusi i vrše tzv. "phishing" napadi.

Nekad autori takvih poruka i nemaju poseban cilj, već samo jednostavno, iz hira, šalju takva lažna obavještenja i čekaju da vide kojom brzinom će se poruka raširiti.

Bonus video: