Fejsbuk uvodi sistem upozoravanja na opasnost od samoubistva

Svaki korisnik Fejsbuka koji je u ovom smislu zabrinut za nekog od svojih prijatelja može da popuni upitnik, u kojem će detaljno iznijeti ono što ga brine.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2011. 08:58h

Imajući u vidu okolnost da mlade samoubice svoj očajnički korak sve češće najavljuju ili nagovještavaju na Fejsbuku, ova popularna društvena mreža uvodi sistem koji korisnicima omogućava da prijave prijatelja za koga vjeruju da razmišlja o samoubistvu.

Opcija se razvija u saradnji sa Samarićanima, neprofitnom organizacijom za pomoć potencijalnim samoubicama, a u eksperimentalnoj fazi ju je već iskoristilo nekoliko ljudi.

Svaki korisnik Fejsbuka koji je u ovom smislu zabrinut za nekog od svojih prijatelja može da popuni upitnik, u kojem će detaljno iznijeti ono što ga brine, i proslijedi ga operaterima sajta.

“Kada se izvještaj podnese, oni procjenjuju da li da odmah pozovu policiju ili da izvještaj proslijede nama”, kaže predstavnik Samarićana Nikola Peket.

Novi sistem već tri mjeseca radi eksperimentalno, bez ikakvog publiciteta, piše BBC, a Samarićani kažu da je tokom tog perioda bilo nekoliko pravih upozorenja, koja su omogućila da se spriječi najgore, i nijedna lažna uzbuna.

Fejsbuk tvrdi da je njegova praksa i inače oduvijek bila da se policija obavijesti u slučajevima kada je poznato da nekome od korisnika prijeti neposredna fizička opasnost.

Bonus video: