Požar u ulcinjskom maslinjaku pod kontrolom, ali još gori prema svetioniku

Mještani procjenjuju da je do danas izgorjelo oko hiljadu stabala maslina, a Komisija će nakon što se požari smire utvrditi stvarnu štetu
64 pregleda 0 komentar(a)
Požar Ulcinj, maslinjak Bažbuljuk, Foto: Ilir Čapuni
Požar Ulcinj, maslinjak Bažbuljuk, Foto: Ilir Čapuni
Ažurirano: 28.09.2018. 18:20h

Požar u Ulcinju i dalje je pod djelimičnom kontrolom budući da vatra još uvijek tinja u dijelu od Bažbuljuka ka Mendri i dalje prema svjetioniku u Valdanosu, na terenu koji je potpuno nepristupačan.

Mještani procjenjuju da je do danas izgorjelo oko 1.000 stabala maslina, a Komisija će nakon što se požari smire utvrditi stvarnu štetu.

"Pošto duva istočni vjetar teško nam je za gašenje požara i put je neprohodan. Sad imamo akciju čišćenja, požar prijeti prema ponti u Valdanosu, rekao je za Televiziju Vijesti vatrogasac Kadro Kurtović.

Požar je lokalizovan na mjestu gdje je buknuo, ali gori na drugoj strani.

"Spremamo se za širu akciju i sa kopna i iz vazduha. Spremamo se da napravimo jednu zaštitnu zonu, moramo šegati, koristiti sve moguće izvore i ljudske i tehničke. Na sreću, ne samo građani naše Opštine, već i iz Bara, javilo se njih 50 dobrovoljaca, to su lovci koji poznaju teren bolje nego mi", kazao je načelnik Službe zaštite Ulcinj Saubih Mehmeti.

Krizni štab danas je helikopterom iznad žarišta izvidio situaciju.

"Nije ugrožena nijedna kuća, nijedan ljudski život. Sve je pod kontrolom za sada. Mislim i nadam se da ćemo večeras uspjeti sa ovim avionima da ugasimo žarišta", rekao je predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić.

A pripadnici Službe zaštite dežuraće i ove noći, za ujutro prognoziraju još jednu akciju.

"Možda ćemo sjutra ujutro kad stane vjetar, ujutro je najlakše da se gase požari. Vjerovatno ćemo oko 6 ujutro napraviti jednu akciju gašenja", rekao je Kurtović.

I danas su uz ulcinjske vatrogasce bile kolege iz Bara, kao i pripadnici Vojske Crne Gore.

Bonus video: