SMS prevarama nikad kraja, sada dijele i Samsung 18123

Ukoliko odgovori na prispjelu poruku, korisnik u stvari dopunjava nečiji pripejd broj, pa se sa njegovog računa \'skida\' odgovaraju\'a suma novca
0 komentar(a)
SMS, Foto: Shutterstock.com
SMS, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.02.2011. 19:30h

Neke navike nikad ne prestaju, pa se ovih dana među korisnicima 067 mobilne mreže opet vrte poruke, kojima neki drugi korisnici pokušavaju da pribave dobit za sebe. U vidu dopune svog računa.

Više posjetilaca portala "Vijesti online" požalilo se redakciji da dobijaju poruke oblika 220*786197# Ovaj gore pozovete! I Dobitnik ste Kompjutera SAMSUNG 18123 CESTITAMO! Dobicete poruku obavestenja.

Iz Crnogorskog telekoma upozoravaju da je u pitanju SMS prevara, te da ni slučajno ne odgovarete na takvu poruku.

"Ovakav oblik pokušaja SMS zloupotrebe je poznat još od ranije i o njemu smo u više navrata obavještavali korisnike. Poruke ovakvog tipa najčešće lažno obavještavaju o navodno osvojenoj nagradi, i pozivaju primaoca da odgovori na broj naznačen u poruci", kazala je Jelena Radonjić, PR menadžerka Crnogorskog telekoma.

U našem primjeru, broj koji bi, odgovaranjem na poruku, bio dopunjen je 067 786 197. Račun tog korisnika bio bi dopunejn iznosom od 20 eura, što pokazuje kod 220*, na početku poruke.

"Ukoliko odgovori na prispjelu poruku, korisnik u stvari dopunjava nečiji pripejd broj, pa se sa njegovog računa 'skida' odgovaraju'a suma novca. Skidanje novca sa računa nije moguće samim otvaranjem poruke, već samo ako korisnik ukuca šifru tj. broj za dopunu naznačen u poruci", rekla je Radonjić.

Brojeve sa kojih stižu takve poruke, poslije žalbi građana, kompanija isključuje sa mreže.

"Crnogorski telekom, kao ni drugi operateri, nije u mogućnosti da spriječi takav pokušaj zloupotrebe, između ostalog i zato što poruke uvijek stižu sa novih brojeva. Zato savjetujemo korisnike da na ovakve poruke ne odgovaraju, da ne uzvraćaju poziv, niti šalju tekstualne poruke ako nijesu sigurni u identitet pošiljaoca. Molimo korisnike na oprez, kako bi izbjegli da budu žrtve ovakvih zloupotreba", navode u Telekomu.

Obratite pažnju na pravopis

Korisnici bi trebalo da znaju da se nijedan nagradna igra ne organizuje bez prethodne najave organizatora, ali i da bi organizator, za razliku od autora poruke iz našeg primjera, obratio pažnju na pravopis. Zato, budite pažljivi...

Bonus video: