Promjenom operatera, korisnici zadržavaju stari broj telefona

Svakom pretplatniku biće omogućeno da na njegov zahtjev zadrži postojeći telefonski broj u slučaju kada postaje korisnik drugog operatora
0 komentar(a)
mobilni telefon, Foto: Shutterstock.com
mobilni telefon, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.01.2011. 14:06h

Korisnici mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori moći će od avgusta da koriste uslugu prenosivosti brojeva, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost.

Izvršni direktor Agencije, Zoran Sekulić, saopštio je da je uvođenje usluge prenosivosti brojeva najkasnije do avgusta predviđeno Zakonom o elektronskim komunikacijama.

„Cilj uvođenja usluge prenosivosti broja je podsticanje konkurentnog tržišta u oblasti elektronskih komunikacija, što se prije svega ogleda kroz smanjenje barijere pri pomjeni operatora, odnosno mogućnost zadržavanja postojećeg broja, povećanu konkurentnost i smanjenje cijena“, rekao je Sekulić agenciji Mina-business.

Ta usluga će omogućiti korisnicima da pređu kod drugog operatera mobilne ili fiksne telefonije, a zadrže broj koji su do tada koristili.

Sekulić je kazao da je Agencija krajem 2009. godine donijela Pravilnik o prenosivosti brojeva, kojim su uređeni uslovi i način sprovođenja te usluge u fiksnim i mobilnim mrežama.

"Svakom pretplatniku biće omogućeno da na njegov zahtjev zadrži postojeći telefonski broj u slučaju kada postaje korisnik drugog operatora. Izuzetak je kada pretplatnik prelazi iz fiksne u mobilnu mrežu i obrnuto", objasnio je Sekulić.

Pretplatnik je, prema njegovim riječima, obavezan da dostavi zahtjev za prenos broja novom operatoru, dok je procedura od predaje obrazca do završetka prenosa propisana Pravilnikom.

"Taj proces će trajati najduže pet dana, a pretplatnik će biti bez telefonske usluge samo u periodu između 13 i 16 časova ugovorenog dana za prenos broja", precizirao je Sekulić.

Pretplatnik će, kako je dodao, moći da zatraži novi prenos broja tri mjeseca nakon obavljanja posljednjeg prenosa. Cijenu usluge prenosivosti broja Agencija će propisati posebnim aktom.

Sekulić je podsjetio da je Agencija, kao nadležni organ za uvođenje usluge prenosivosti broja, u decembru raspisala tender za izbor najpovoljnije ponude za nabavku usluge administriranja sistemom centralne baze podataka prenesenih brojeva.

Procijenjena vrijednost javne nabavke iznosi 500 hiljada EUR, a Agencija bi odluku o dodjeli ugovora, odnosno najpovoljnijem ponuđaču, trebalo da donese do kraja februara.

Sekulić je kazao da će telekomunikacioni operatori u Crnoj Gori, biti obavezni da prilagode svoje mreže za omogućavanje usluge prenosivosti broja.

„Nakon što Agencija izaberi administratora, on će implementirati rješenje i nakon završenih testova sa operatorima, u avgustu će se početi sa komercijalnom primjenom te usluge“, rekao je Sekulić

Mobilni i fiksni operateri, kako to propisuje Pravilnik, dužni su da pretplatniku omoguće da zadrži postojeći broj u slučaju promjene operatora.

Za korišćenje usluge prenosivosti broja, pretplatniku, shodno njegovom zahtjevu, operator primalac će naplaćivati posebnu naknadu, čiji će iznos odrediti Agencija posebnim aktom.

Usluga prenosivosti broja u svijetu se koristi još od 1997. godine u čak 40 zemalja. U većini država okruženja ona je već zaživjela, dok bi u Srbiji usluga prenosivosti broja u mobilnim mrežama trebalo da krene od marta.

Mogućnost prenosivosti utiče na operatere da više vode računa o cijenama, pa je to jedini legitiman način da svojim cijenama destimulišu pretplatnike da prelaze kod drugih operatera.

Bonus video: