Zahvaljujući korisnicima, Wikipedia i dalje bez reklama

Dobijeni novac će biti uložen u opremu, servere, poboljšanje performansi sistema, što je neophodno kako bi Wikipedia ostala u vrhu najposjećenijih web lokacija
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2011. 11:15h

Tek nekoliko dana prije proslave desetog rođendana WIkipedije (15. januar), fondacija Wikimedia je uspjela sakupiti 16 miliona dolara, zahvaljujući donacijama preko pola miliona ljudi širom svijeta.

Osnivač Wikipedije, Džimi Vejls, ranije je u apelu korisnicima interenta, saopštio da je novac neophodan kako bi ta slobodna enciklopedija mogla da nastavi sa radom bez reklama.

Dobijeni novac će biti uložen u opremu, servere, poboljšanje performansi sistema, što je neophodno kako bi Wikipedia ostala u vrhu najposjećenijih web lokacija. Deset lokacija koje bilježe najviše posjeta na internetu imaju i na hiljade zaposlenih, dok Wikipedia, koja sada drži 5. poziciju, zapošljava tek 50 ljudi.

Iz fondacije Wikimedia saopšteno je da je novac u 2010. doniralo 500.000 korisnika, dok je godinu ranije to učinilo njih upola manje, odnosno 230.000. Prosječan iznos donacije je 22 dolara.

Bonus video: