Dan kada je Djeda mraz pustio internet

ARPANET je 1. januara 1983. godine zvanično počeo da koristi internet protokol TCP/IP, koji važi za osnovu današnjeg Interneta
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.01.2012. 07:28h

Dok se pošten svijet nalivao pićima, punio trbuhe novogodišnjim đakonijama bez trunke istorijske odgovornosti - velike su se odluke donosile i projekti kretali baš na sveti praznik novog ljeta.

Djeda Mraz je, ipak, najzanimljiviji poklon izvadio iz svoje torbe 1. januara 1983. godine. Tog hladnog januarskog dana, američki naučnici su pritisnuli dugme i praktično donijeli svijetu ono što danas svaka domaćica zove prostim narodnim izrazom – Internet!

Prva dva čvora ARPANET-a bili su Univetitet Los Anđeles u Kaliforniji i Institut za istraživanja Univerziteta Stanford

Protokoli Internet mudraca

Konteksta radi valja reći: bili su to dani kada je dječak po menu Džulijan Asanž na drugom kraju svijeta dobio svoj prvi komodor; na vlasti u Americi bio je Ronald Regan, na tapetu socijalna politika; hladnoratovska histetrija, oličena kroz holivudske uratke koji su tretirali svijet kao crno-bijelo šahovsko polje…

Malo je ljudi slutio da Deda Mraz sprema nešto veliko. Nešto što će nadmašiti maštu svih holivudskih scenarista i producenata.

I napokon, ARPANET je 1. januara 1983. godine zvanično počeo da koristi internet protokol TCP/IP, koji važi za osnovu današnjeg Interneta, svjetske mreže preko koje se družimo u zdravlju i veselju.

ARPANET je bio velika rasprostranjena mreža, uspostavljena davne 1969. godina kao osnova za testiranje novih mrežnih tehnologija. U početku je povezivala fakultete i istraživačke centre.

Prva dva čvora ARPANET-a bili su Univetitet Los Anđeles u Kaliforniji i Institut za istraživanja Univerziteta Stanford.

"Stvorili smo protokol koji će se koristiti i u velikom mrežama s velikom brojem računara, protokol koji će nositi Internet budućnosti… ", rekao je naučnik Vinton Cerf koji je sa kolegom Robertom Kanom stvorio TCP/IP protokol.

Eto, tako je sve krenulo, a kraj se ne nazire...

Bonus video: