URA pita Hrapovića: Imamo li dovoljno aparata za zračenje, koliko se često kvare...?

Iz GP URA pozdravili su otvaranje fizijatriske ambulante i jedinice za fizikalnu terapiju u Nikšiću i istakli da je URA u programu reforme sistema zdravstva "Zdravstvo za sve" predložila da se u većini crnogorskih gradova otvore fizijatriske ambulante i omogući fizikalna terapija u većini opština u Crnoj Gori
114 pregleda 0 komentar(a)
Građanski pokret URA, Foto: Građanski pokret URA
Građanski pokret URA, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 14.09.2018. 10:57h

Najnoviji podaci Svjetske zdravstvene organizacije po kojima će tokom ove godine biti registrovano 18 miliona novih slučajeva kancera, dok će više od devet miliona ljudi preminuti od ove teške bolesti širom svijeta uznemirujući su a posebno za naše zdravstvo koje kuburi sa aparatima za liječenje ovih bolesti, saopštili su danas iz Građanskog pokreta (GP) URA.

Oni pitaju ministra zdravlja Kenana Hrapovića sljedeće:

Da li imamo dovoljan broj aparata za zračenje u Klinici za onkologiju i radioterapiju KCCG?

Koliko su stari ti aparati?

Koliko su često u kvaru i koliko dana u toku godine ne rade?

Kad je zadnji put aparat za spoljašnje zračenje bio u kvaru i koliko dugo?

Po kom osnovu se pravi selekcija među pacijentima pa se neki šalju u region i zemlje zapadne Evrope na zračenje, a drugi ostavljaju na čekanje u Crnoj Gori?

Da li imamo preče investicije u zdravstvu od nabavke novijih i savremenih aparata za zračenje imajući u vidu navedene podatke u studiji SZO?

Iz GP URA pozdravili su otvaranje fizijatriske ambulante i jedinice za fizikalnu terapiju u Nikšiću i istakli da je URA u programu reforme sistema zdravstva "Zdravstvo za sve" predložila da se u većini crnogorskih gradova otvore fizijatriske ambulante i omogući fizikalna terapija u većini opština u Crnoj Gori.

"Drago nam je da Ministarstvo zdravlja uviđa da su naše preporuke iz programa konstruktivne i neophodne i da treba ići tim smjerniocama ukoliko hoćemo bolji zdravstveni sistem", poručili su iz URA.

Dodaju da je neophodno što hitnije krenuti u proces kadrovske i tehnološke obnove bolnica sekundarnog nivoa u cilju rasterećenja Kliničkog centra.

"Smatramo da je neophodno uspostaviti i standardizovati jedinice za gastroenterologiju i patologiju u, za početak, većim regionalnim bolnicama i stvoriti uslove da se uspostavi palijativno zbrinjavanje pacijenata u regionalnim bolnicama", zaključuju iz GP URA.