I Podgorica dobija školu za "izvrsnu djecu"

Brainobrain program postoji već 15 godina i kroz njihove škole prošlo je više od dva miliona djece
916 pregleda 11 komentar(a)
Brainobrain program, Foto: Brainobrain.me
Brainobrain program, Foto: Brainobrain.me
Ažurirano: 27.08.2018. 13:57h

Početkom rada Brainobrain škole u Podgorici ovog septembra, Crna Gora je postala 37 država svijeta u kojoj je organizovana nastava za “izvrsnu djecu”.

Brainobrain program postoji već 15 godina i kroz njihove škole prošlo je više od dva miliona djece. U pitanju je program koji, kako navodi vlasnica podgoričke franšize Tanja Perović, podstiče pravilan razvoj ličnih i intelektualnih vještina djece širom svijeta. Program je namijenjen uzrastu od četiri do 14 godina.

Perović navodi da za upis u školu nije neophodno da dijete bude natprosječno inteligentno, te da će kroz različite nastavne metode, djeca u toj školi razviti vještine poput fotografskog pamćenja, brzog usvajanja novih informacija, njihova koncentracija i pamćenje će biti bolji, djeca će biti samopouzdanija, bolje će razumjeti sebe, lakše će komunicirati, biće kreativnija, lakše će donositi odluke i kod njih će biti razvijena sposobnost multitaksinga, odnosno rada više stvari u isto vrijeme.

Moždani i drugi potencijali djece se u Braionbrain školi razvijaju kroz tehnike kao što su mentalna aritmetika, VAK metoda i neurolingvističko programiranje (NLP) za djecu.

“Mentalna aritmetika je tehnika kojom se kod djece razvija fotografsko pamćenje, memorija, djeca se osposobljavaju za lakše usvajanje novih saznanja i vještina. Djeca su više fokusirana i ako je nekom djetetu trebalo pola sata dnevno da savlada neko gradivo, sad će mu trebati deset minuta. I sve to uz pomoć abakusa”, objašnjava Perović.

NLB metoda za obrazovanje djece, dodaje ona, metoda koja jedino postoji u Braionobrain školama, pomaže razvoj vještina komunikacije kod djece.

“Danas djeca ne znaju da izraze sebe, da kažu kako se osjećaju, šta bi voljeli da im se dešava u životu, šta da rade… Kroz NLP metodu radimo upravo na komunikacijskim vještinama kod djece i to se u školi radi kroz različite projekte. Djeca će biti animirana da se bave istraživačkim radom, koji će prezentovati pred drugom djecom, kroz tu metodu vježbamo govorništvo, skidamo tremu od javnog nastupa”, kaže Perović.

VAK metodologija je učenje kroz više čula, a na Brainobrain časovima se tri - vid, sluh i dodir.

Časovi se odvijaju na dva jezika - srpskom/crnogorskom/bosanskom/hrvatskom i engleskom. Nastava je organizovana u malim grupama do 12 djece, kako bi edukatori imali dovoljno vremena da se posvete svakom djetetu. Časovi se drže jednom nedjeljno u trajanju od dva sata.

Braiobrain program ima 10 do 12 nivoa, od kojih svaki traje tri do četiri mjeseca, pa škola traje tri godine.

“Ne uslovljavamo roditelje da potpisuju ugovore da će djeca obavezno završiti kompletan program. Djeca mogu da završe jedan nivo i da potom odluče da prekinu dalje pohađanje nastave”, navode iz te škole.

Za djecu koja su izuzetno nadarena i edukator to procijeni i vidi da je dijete ispred grupe, moguće je ubrzano pohađanje programa i prelazak na sljedeći nivo.

Isto tako, za djecu koja sporije usvajaju program, predviđeno je ponavljanje nivoa.

Kristina Žugić, jedna od licenciranih Braionbraion predavača, kazala je da je saradnja sa roditeljima od izuzetne važnosti.

“Posebno na prvom nivou, kada roditelji praktično uče zajedno sa djecom, jer im edukatori nakon svakog časa objašnjavaju šta bi kući trebalo da vježbaju sa djecom”, objašnjava ona.

Dodaje i da su knjige napravljene tako da u njima vrlo jasno stoji koju bi oblast roditelji trebalo sa djecom da završe za domaći za konkretan dan.

“I vrlo jasno se vidi da li roditelji rade ili ne sa djecom. Ipak, najviše zavisi od same djece”, rekla je ona.

Uz Kristinu, kao predavač u školi, biće angažovana i Jasna Dautović. Predavači moraju imati Brainobrain sertifikate.

Polaznici škole nakon svakog nivoa polažu test. Po završetku, dobijaju međunarodno priznat sertifikat.

Zainteresovani za upis i druge informacije u vezi sa Brainobrain programom u Crnoj Gori informacije mogu potražiti na zvaničnoj stranici www.brainobrain.me.

Kupovina franšize, šansa za biznis

Braionbrain škola u Podgorici zasad je jedina, ali Perović navodi da postoji mogućnost kupovine franšize i otvaranja škola i u drugim crnogorskim gradovima.

Praksa pokazuje, a njen primjer je i potvrda toga, da su vlasnici franšiza uglavnom roditelji djece koja su pohađala slične ili Brainobrain program.

“Moj sin je pohađao sličnu, konkurentsku školu, što me je zainteresovalo da saznam kakvi sve programi postoje u svijetu. Tako sam došla do Brainobrain programa”, objašnjava ona, dodajući da u kupovini franšize vidi šansu za biznis i za druge u Crnoj Gori.

Bonus video: