Misterija Amelije Erhart: Naučnici uvjereni da ostaci pripadaju avijatičarki

Erhart je nestala u pokušaju da avionom obiđe svijet 1937. godine i već decenijama se traga za odgovorom šta se dogodilo njoj i njenom navigatoru
106 pregleda 0 komentar(a)
Amelija Erhart, Foto: Shutterstock
Amelija Erhart, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.03.2018. 09:05h

Nova studija navodi da su kosti nađene 1940. godine na ostrvu u zapadnom Pacifiku najvjerovatnije posmrtni ostaci poznate avijatičarke Amelije Erhart.

Ta studija i drugi dokazi ukazuju dosta snažno na to, rekao je danas antropolog Univerziteta Tenesi Ričard Janc.

Erhart je nestala u pokušaju da avionom obiđe svijet 1937. godine i već decenijama se traga za odgovorom šta se dogodilo njoj i njenom navigatoru.

Ovo je najnovija analiza oko tih posmrtnih ostataka koji su nađeni 1940. na ostrvu Nikumaroro, ali su sada izgubljeni.

Samo je ostalo sedam mjera, od lobanje i kostiju ruke i noge. Ta mjerenja su dovela do toga da je jedan naučnik 194. zaključio da kosti pripadaju muškarcu.

Međutim, 1988. godine Janc i drugi naučnik drugačije su protumačili te mjere i ocijenili da se radi o ženi evropskog porijekla, koja je otprilike visine Amelije Erhart. Opet 2015. godine su drugi naučnici zaključili da je originalna procjena da se radi o muškarcu tačna.

Janc se sada poziva na novu analizu mjera objavljenu u januaru u časopisu Forensic Antropology.

On je radi poređenja koristio dužinu i obim struka pantalona Amelije Erhart. On se takođe oslanjao na njenu sliku kako drži kanister s naftom da procijeni dužinu dve kosti ruke.

Analiza je pokazala da se kosti podudaraju s Erhartovom po svim osnovama koje znamo ili koje možemo da zaključimo, napisao je on u članku. Vrlo je malo vjerovatno da bi neka nasumična osoba toliko odgovarala tim kostima kao Erhart, napisao je on.

Janc je rekao u telefonskom razgovoru da neki predmeti pronađeni na ostrvu takođe podupiru mogućnost da su kosti zaista kosti poznate avijatičarke.

"Mislim da imamo dosta dobre dokaze da je to ona", rekao je on.

Bonus video: