Plove Bokokotorskim zalivom: Više od pola glisera nema dozvole i ne poštuju brzinu

Pored brojnih kruzera i jahti koje uplovljavaju u Kotor i druge bokeljske marine, u zalivu saobraćaju i na desetine manjih ili većih izletničkih i plovila za prevoz turista, od kojih mnoga nisu registrovana za obavljanje te privredne djelatnosti
490 pregleda 6 komentar(a)
Gliser, Foto: Arhiva "Vijesti"
Gliser, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.07.2018. 13:30h

Preko polovine brzih glisera koji plove Bokokotorskim zalivom nije registrovano za prevoz putnika, a većina njih ne poštuje ni maksimalno dozvoljene brzine kretanja, saopšteno je “Vijestima” iz Lučke kapetanije u Kotoru.

Sva plovila koja prevoze putnike na Crnogorskom primorju moraju biti registrovana za prevoz putnika.

U suprotnom, kako je kazao inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije, Željko Lompar, biće isključena iz pomorskog saobraćaja, a njihovi vlasnici novčano kažnjeni. Lompar je najavio da će kod ponovljenih prekršaja, ta plovila biti oduzimana i predavana lukama na čuvanje, do okončanja prekršajnog postupka protiv njihovih vlasnika.

On i njegove kolege inspektori nadziru sigurnost pomorskog saobraćaja u zalivu Boke, koji je ljeti daleko najopterećeniji dio crnogorskog akvatorijuma.

Pored brojnih kruzera i jahti koje uplovljavaju u Kotor i druge bokeljske marine, u zalivu saobraćaju i na desetine manjih ili većih izletničkih i plovila za prevoz turista, od kojih mnoga nisu registrovana za obavljanje te privredne djelatnosti.

Ove sezone, pravi bum doživjela su manja brza plovila za tzv. ekskurzije i prevoz turista po zalivu do raznih bokeljskih atrakcija, a agencija i preduzetnika, koji nude tu vrstu usluga čamcima dužine od pet do 12 metara, sve je više.

“Više od 50 odsto brzih plovila-glisera nije registrovano za prevoz putnika, ali se njihovi vlasnici i pored toga bave tom djelatnošću. Pritom, 80 odsto njih plovi zalivom brzinama znatno većim od maksimalno dozvoljenih”, kazao je Lompar, dodajući da će prema svim prekršiocima propisa inspekcija striktno primjenjivati zakonom predviđene sankcije.

On je dodao da se do sada u prosjeku tek kod svakog trećeg kontrolisanog plovila pokazalo da je sve regularno, što se tiče posjedovanja adekvatnih sertifikata za plovilo i posadu, osiguranja i posjedovanja propisane opreme.

Inspekcija, prema riječima Lompara, osim kontrole putničkih plovila, akcenat stavlja i na kontrolu poštovanja ograničenja brzine plovidbe u zalivu koja iznosi 10 čvorova, odnosno šest čvorova u Kumborskom i tjesnacu Verige.

“Radarsko snimanje brzine plovidbe biće fokusirano na tjesance Verige i Kumbor, ali će nadzoru generalno preko VTMIS sistema Uprave pomorske sigurnosti na Obosniku, biti podvrgnuta i sva plovila u drugim djelovima zaliva”, kazao je Lompar.

On je rekao i da, ionako gust, promet na moru ovih dana u Boki nerijetko dodatno otežava pojava nenajavljivanja organizacije i održavanja raznih sportskih manifestacija na vodi, a koje po zakonu, Inspekciji sigurnosti plovidbe i nadležnoj Lučkoj kapetaniji, moraju biti najavljene najmanje 48 sati prije održavanja.

Jedriličaru skoro 2.000, o kaznama za “jača” plovila ćute

Zbog prebrze plovidbe zalivom Boke, inspekcija sugurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor prošlog ljeta je sa 1.600 eura kaznila hrvatskog skipera Jadrana Lukasa.

Lukas je, kako je tada izvijestila inspekcija, kumborskim tjesnacem plovio brzinom od 7,6 čvorova (oko 14 kilometara na sat). Maksimalna brzina plovidbe u tom i tjesnacu Verige, ograničena je na šest čvorova sa tolerancijom do još 1 čvora više. Crnogorski skiperi i jedriličari negodovali su tada, smatrajući da je kazna neprimjerena. Jedrilice, inače, spadaju među ekološki najprihvatljivija plovila, što nije slučaj sa motornim jahtama, gliserima i skuterima, za čije skipere koji plove neprilagođenim brzinama, podaci o kaznama nisu dostupni javnosti.

Bonus video: