Crna Gora nakon deset godina dobija centralni registar kućnih ljubimaca

Cijena čipovanja varira od ambulante do ambulante iznosi od 20 eura, naviše
611 pregleda 2 komentar(a)
pas, psi, Foto: Shutterstock
pas, psi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.08.2018. 13:23h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obezbijedilo je sredstva za nadogradnju postojeće baze životinja, čime će biti stvorena mogućnost za centralnu evidenciju pasa, a u toku je priprema postupka javne nabavke, saopšteno je iz Savjeta za zaštitu životinja.

Time bi Crna Gora, nakon više od 10 godina od usvajanja Zakona o identifikaciji i registraciji životinja, konačno mogla dobiti centralni registar kućnih ljubimaca.

U centralnom registru se nalaze brojevi čipova životinja, te podaci o njihovim vlasnicima, čime je njihovo povezivanje, očitavanjem čipova u bilo kojoj veterinarskoj ambulanti, olakšano.

U Crnoj Gori, situacija je trenutno takva da podatke sa čipa može da očita jedino veterinar kod kojeg je pas čipovan. Pritom, kako je ranije objašnjeno “Vijestima” iz jedne podgoričke veterinarske ambulante, da bi sa sigurnošću povezali životinju i vlasnika, na uvid se mora donijeti knjižica psa u koju je čip unesen.

"Čipovanje vam ovdje služi jedino da psi mogu izaći iz zemlje", rekao je tada jedan od veterinara "Vijestima".

Članovi Savjeta za zaštitu životinja su na drugoj sjednici od osnivanja, predložili da se od sljedeće godine, kroz program mjera obavezne zdravstvene zaštite životinja finansira nabavka čipove, vakcine za bjesnilo i vakcinacija protiv bjesnila. Implementacija čipa i izdavanje pasoša, zaključak je sa sjednice, treba da finansira držalac životinje.

Cijena čipovanja varira od ambulante do ambulante iznosi od 20 eura, naviše.

Iz Savjeta za zaštitu životinja su od Veterinarske komore tražili da, do narednje sjednice krajem avgusta, da predlog cijena čipovanja i pasoša za životinje, koja bi bila jedinstvena za sve ambulante.

Između dvije sjednice Savjeta je, kako je saopšteno, pripremljen i podzakonski akt koji uređuje oblast identifikacije i registracije kućnih ljubimaca, u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o veterinarstvu.

Na sjednici je razgovarano i o trenutnoj situaciji u registrovanim skloništima za napuštene životinje, propisima kojima se reguliše držanje opasnih rasa pasa, neophodnosti edukacije na svim nivoima društva o oblasti zaštite dobrobiti životinja…

Treća sjednica Savjeta za zaštitu životinja biće održana u okviru Veterinarskih dana, 31. avgusta, u Beranama.

Bonus video: