Damjanović: Građanima "šargarepa" umjesto legalizacije

Damjanović tvrdi da je Vlada čekala da prođu izbori i da uvede kazne za nelegalne graditelje
82 pregleda 2 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Zoran Đurić
Aleksandar Damjanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.06.2018. 16:23h

Sve što se u Skupštini donese ili “propusti da se donese” u funkciji je kupovine glasova od strane parlamentarne većine, tvrdi nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

On je to rekao tokom skupštinske rasprave o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, kojim Vlada uvodi krivično djelo “protivpravno uključenje na infrastrukturu”.

Nakon što su poslanici opozicije zamjerili Vladi što normu nije uvrstila u Zakon o planiranju i izgradnji objekata, koji je usvojen u oktobru prošle godine, Damjanović je dodao i da se to nije moglo učiniti “prije izbora”.

“Nema ovdje naivnih, kao što nema naivnih koji ne znaju da su nelegalna gradnja, sječa šuma, nelegalni ribolov, kao i neprijavljivanje boravišne takse, neplaćanje poreza - kupovina glasova”, kazao je.

On je podsjetio da se raspravlja o izmjenama i dopunama KZ-a i Zakona o planiranju i izgradnji objekata po hitnom postupku, mjesec i po dana nakon što je podnesen zahtjev: “Ovo je samo još jedan mali dokaz potpunog uništavanja institucija, koje radi ova Vlada Crne Gore....Čekali su da prođe kampanja u martu i u aprilu, dali smo ovamo šargarepu u smislu legalizacije neformalnih objekata do 14. jula, i malo nam je i to bilo, nego 9. maja, uoči lokalnih izbora, kada su podnijeli zahtjev po hitnom postupku za oba predloga zakona, sada raspravljamo poslije mjesec i po dana”, kazao je.

Ministarstvo pravde je kao razlog za izmjene KZ navelo potrebu definisanja krivičnih djela i krivičnopravne zaštite iz oblasti planiranja prostora i izgradnji objekata. Navode da se Zakonom o planiranju prostora umjesto građevinske dozvole za izgradnju objekta predviđa prijava građenja, a da se dozvola izdaje samo za građenje složenih inženjerskih objekata, te propisivanje zabrane priključenja na infrastrukturu, to je neophodno propisati krivična djela.

Bonus video: